Friday, September 23, 2016

~ Throwback Langkawi Lagoon Resort. Weekend Gateway ~

Awal tahun 2016, celebrate Birthday dengan cousin. Gambar tak berapa nak banyak sebab dok menikmati keindahan tempat kami stay, Langkawi Lagoon Resort. Cantik subahannallah...

Hari pertama pergi naik flight Air Asia dari KLIA2 ke Langkawi. Kebetulan Ketua Peramugara untuk penerbangan ni is........my schoolmate masa sekolah kat JB. Khairul Anuar atau Khairul Amir. Memang excited gila bila nampak muka dia sebab Cik Ponti fly sorang-sorang. So, sebab dah lama tak jumpa kawan lama, dia blanje la Ponti atas flight tu. Terima kasih ye Khairul Amir.






Tempat penginapan kami di Langkawi Lagoon Resort. Memang cantik dan tenang tempat ni.




Sesi Karoke dengan my cousin. 

Sesi shopping chocolate













Thats all. Bye............



















Tuesday, September 6, 2016

~ Orange Butter Cake ~

Assalammualaikum.

Weekend lepas Cik Ponti try buat Orange Butter Cake. Seperti biasa Cik Ponti twist sikit resepi asal. Well...............who caresssssssss.... As long as rasa dia sedap dan menjadi. So, are you dare to try? Hidup ni membosan kan kalau kita asyik ikut peraturan kan? So, sekali sekala bila kita buat kene buat perubahan untuk tahu end result dia. Kan? Kan?...

Orange Butter Cake

125g butter
100g gula
1 orange, (perah, amik jus orange 1/4cup dan sedikit hirisan kulit orange)
2 telur (large)
175g self-raising flour
4 sudu kecil susu (ni Cik Ponti tambah, any kind of milk also can, fresh or low fat or full cream)
secubit garam (ni Cik Ponti tambah)
1 sudu kecil mayonis (ni Cik Ponti tambah)


1. Pukul gula+butter sampai kembang
2. Masukkan telur satu-satu
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit + perahan orange + garam + susu + mayonis
4. Masuk dalam tray or what ever yang uolls nak pakai, shape ikut suka
5. Bakar 150' selama 30 minit (ikut jenis oven masing-masing)
6. Done........................................... senang kan?






Ni Orange Butter Cake Cik Ponti. Rupa memang buruk, tapi rasa sedap tahap terajang tembus dinding. Tak tahan bau dia kemain sedap, Tak sabar-sabar nak makan. Terus Cik Ponti buat coklat banjir atas kek. Senang + cepat + sedap.

Then Cik Ponti try buat lagi resepi yang sama tapi guna lemon pulak... Memang sedap gila. Rasa tangy dari lemon. Sangat refreshing.

Ni nak bagitau 1 rahsia kegunaan mayonis dalam kek. Mayonis ni adalah agent untuk memoist kan kek korang. Tak caya? Try la buat. Serious ni. Tapi kalau tak letak pon ok je. Tak de masalah pape pon.

Kek ni boleh jugak dimakan dengan Lemon Glaze or Orange Icing. Nak resepi? Ada 5 komen baru Cik Ponti share....cia...cia...cia....