Thursday, June 30, 2016

Chilli Crab (Version Cik Ponti)

Assalammualaikum

Ramadhan semakin ke penghujung. Banyak-banyakkan berdoa dan beramal untuk mengejar keberkatan dan barakah Ramadhan. Setahun sekali je dia datang. Tahun depan kita sendiri tak tau umur kita masih panjang atau tak.

Sepanjang Ramadhan 2016 ni, Cik Ponti tak pernah lagi beli juadah berbuka di bazaar. Ramadhan pertama, berjalan di sekitar bazaar di Sg.Chua, sikit pun tak menaikkan selera Cik Ponti. Hampir sama je juadah dari hujung ke hujung. Lagi pula pengalaman tahun-tahun sebelum ni beli juadah berbuka di sekitar Kajang amat mengecewakan.

So, harini Cik Ponti nak share resepi mudah untuk bujang-bujangan kt luar tu masak di rumah. serious memang senang. Chili Crab (version Cik Ponti).

Bahan-bahan  :

Ketam 2 ekor - belah 2 or 3 ikut suka hang
(gaul kunyit & garam, goreng)

Bahan A :

Cili kering - Cik Ponti guna cili boh je 5-6 sudu
Bawang besar
Bawang putih
1cm Halia
1 tangkai serai
Cili padi - Cik Ponti guna 5-8 biji (boleh lebihkan untuk pedas)

Bahan B :

2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan sos cili
4 sudu makan sos tomato
garam & gula secukup rasa

Cara dia mudah je. Tumis Bahan A. Kemudian masukkan Bahan B sehingga pecah minyak. Kemudian baru masuk ketam yang dah goreng tadi. Doneeeeeeeeeeeeeee....

Ni rupa Chili Crab (Version Cik Ponti)


Sedap baqhangggggggggggggg.... Time buka puasa tu, nasi pon tak sentuh dok ratah ketam ni.


Thursday, June 9, 2016

Kangkung Goreng Tauchu

Hollaaaaa...

Sebelum terlambat, Cik Ponti nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan. Cik Ponti nak share resepi Kangkung Goreng Tauchu. Kalau pegi kedai asyik-asyik oder kangkung goreng belacan kan. Tak bosan ke? Dan semalam Cik Ponti buat Kangkung Goreng Tauchu untuk berbuka. Masak lebih sikit untuk panaskan masa sahur nanti.

Resepi simple. Mudah dan cepat. Bagi Cik Ponti yang kene menghadap jem balik kerja, memang ni la yang paling cepat nak masak.

Bahan-Bahan :

3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili api
(semua hiris-hiris je, tumbuk pon bole)

kangkung seikat (cuci bersih-bersih)

2 sudu besar tauchu
1 sudu besar sos tiram

Cara-Cara :

- Tumis bawang merah, bawang putih dan cili api sehingga naik bau
- masukkan sos tiram dan tauchu (saya tambah sedikit air)
- masukkan kangkung
- siap....................................... tak payah tambah garam sebab tauchu dan sos tiram tu dah masin

Kangkung Goreng Taucu


Cik Ponti tak berapa suka juadah berbuka tu beli di bazaar. Selain tak pasti kebersihan dia, mesti depa taruk banyak ajinomoto. Semalam, tembikai pun Cik Ponti blend sendiri. Beli buah tembikai. Potong dan simpan kat freezer. Bila nak buat air tembikai tu, just keluarkan dan blend. Nak lagi sedap, tambah laici. Tak payah letak gula dah sebab laici dah manis.

Kadang-kadang, bila terlalu letih or tak sempat nak beli untuk masak, Cik Ponti akan ke bazaar dan beli kuih-kuih je. Kadang-kadang beli ayam percik. Gagah jugak selama ni masak sendiri. Banyakkan makan buah-buahan dan sayur. Air kosong jangan lupe. Daaaa.... Nanti Cik Ponti share lagi resepi simple untuk bujang-bujang kat luar sana.