Tuesday, June 9, 2015

~ Kimchi ~

As-Salam,
Semalam share resepi Bulgogi versi Cik Ponti, harini nak share plak resepi Kimchi. Buat dia senang je.

Bahan-Bahan

1 Biji Kobis panjang (Napa Cabbage) - (cuci la bersih2) gaul dengan garam dan biarkan sehingga 4-5 jam. Pastu bilas
Carrot - disagat halus memanjang (ikut suka hang la nak potong bentuk camne pon)
Daun Bawang - potong ikut suka hang laaaaa...

Kimchi Paste
Bawang putih - blend
Bawang besar - blend
Serbuk Cili (BABAS) - (ikut suka hang la nak letak banyak mana, ikut nak pedas ke tak)
2 sudu sos ikan
Sedikit Gula
Masuk je semua dalam bekas. Siap.

Tips : Kalo nak masam letak di luar fridge korang

Nanti Cik Ponti bagi resepi Kimchi Soup pulak. Orang tu suka sangat makan kat Dubu-Dubu, padahal Cik Ponti bole je wat sendiri. Ok.... Daaaaaaaaaa



No comments: