Monday, June 8, 2015

~ Bulgogi ~

As-Salam,

Cik Ponti selalu pegi makan korean food kt Ampang Point. Kedai dia kecik je, meja pun di kaki-kaki 5 dalam Ampang Point. Selalu Que Hidar bawak anak dia makan kat sini. Selalunya Cik Ponti oder set yg ada bulgogi. Selalunya set ni walaupun makan kat kedai korean, they came with miso soup, rice,bulgogi and kimchi. Bila teringin sangat makan tu, rasa malas betul nak drive sebab jauh, jem dan susah parking.

So, buat sendiri je la bulgogi dan kimchi tu. Miso soup tu susah betul nak wat sebab paste dia yang jual kat kedai tu Non-Halal... Cik Ponti belum sempat experiment lagi. So, meh nak share resepi bulgogi. Rasa dia sebijik macam kat kedai Ampang Point tu. Maybe tak sama 100%, at least rasa dia 99% sama. hewhewhewhewhewhew......



Bulgogi

Blend
Green Onion (bawang Holland)
Bawang Putih
Sedikit Halia
Singo Pear

Marinate Sauce

Soy Sauce (masin)
Minyak Bijan
Corn syrup
Lada Hitam
Sedikit air
Sedikit Gula
Hirisan Bawang Holland

1. Marinate daging dengan semua di atas selama 3 jam atau semalaman.
2. Panas kan non-stick pan, masukkan semua tanpa menggunakan minyak
3. Masukkan daun bawang. Masak sehingga daging cukup masak. (Cik Ponti tak masak hingga kering sebab suka berkuah)
4. Tabur bijan (tapi Cik Ponti xde bijan kat rumah, so, tak de la yer)

Siap. Senang kan???????????????????????????????????????


Soalan : Nape tak letak garam?
Jawapan : sebab soy sos tu dh cukup masin bagi Cik Ponti. If uolls memang suka makan masin, bole la tambah garam sikit.

Soalan : Nape nampak macam berkuah je?
Jawapan : Sebab Cik Ponti suka makan berkuah

Tips : ada yang gunakan jus Singo Pear je, tapi Cik Ponti blend semua sebab dia akan membuatkan bulgogi kita pekat.

Tips : Hiris daging nipis-nipis.


Sekian................... Macehhhhh :)




















No comments: