Sunday, March 29, 2015

~ Butter Prawn Cik Ponti ~

As-salam...

Ada yang request resepi Butter Prawn Cik Ponti. Jadi, Cik Ponti tak nak la kedekut ilmu kan.. Lagi pon Cik Ponti bukan berniaga pon, bole je share resepi. Ilmu yang tak diturun kan oleh sesapa untuk Cik Ponti... Just daripada pengalaman Cik Ponti makan Chinese Food kat merata-rata.. Jadi, Cik Ponti reka Butter Prawn sendiri. Teknik tu tah betul ke tak, Cik Ponti tak jamin la. Sapa yang berani mencuba tu, bole try tengok jadi ke tak?...

Udang - rendam dalam telur putih (letak garam sikit)
Daun Kari
Cili Api
Telur Kuning 2-3 biji (ikut banyak mana floss u nak, kalau u nak banyak, lebihkan la telur kuning)
Tepung Ubi or Tepung Jagung
Butter (ingat, this is butter prawn, so kene la guna butter SAHAJA) .. unless you nak save budget laaa

Step 1.

Udang yang dah rendam dalam telur putih tu, gaulkan pulak dengan Tepung Ubi or Tepung Jagung. Make sure semua covered by the tepungss hokey...

Then goreng Udang tu. Nak lagi sedap, letak sikit fresh milk.. bole juga pakai sedikit susu cair. serious ni... Tapi jangan banyak, just untuk perasa. If, udang 6-7 ekor, letak la 1 sudu besar susu. Then goreng sampai udang cukup masak.

Toskan udang yang telah digoreng


Step 2.



Cairkan butter. Letak sedikit minyak. Tuang telur kuning (angkat tinggi sikit) sambil kacau laju-laju. Guna senduk/sudip bulat. Kacau sehingga floss garing dan berbuih.

Campak Daun kari dan Cili Api

Sepatutnya ini la kaler Floss tu..


Step 3.

Toskan floss tu. Toss sampai minyak semua turun. Then tengah panas-panas tu Cik Ponti campak gula (ingat yer, butter tu dah masin)

Step 4.

Susun Udang dah goreng tu atas plate.. Tabur floss tu kat atas. Siap.

Jangan ikut cik ponti ye. Cik Ponti memang suka makan hangus sikit..


Senang kan?

(bole juga letak bawang putih dihiris. or cili merah dihiris cili padi.. tapi Cik Ponti tak letak sebab Ginger tak suka makan bawang) - semua ni masuk masa nak buat floss tu.








No comments: