Friday, January 16, 2015

~ Kengsom ~

As-Salam,

Minggu lepas, bakal MIL (ayat perasan je nih) bagi daging batang pinang. Tapi tekak nak sangat makan kengsom. Teringat masa makan ngan mama kat Songkhla. Tiba-tiba je. So, Cik Ponti try la buat kengsom pakai daging. Normally orang siam pakai seafood or fish je wat kengsom ni. Tapi Cik Ponti selamber je pakai daging... Hew..Hew...Hew...

Kaeng Som or gaeng som or Thai sour curry is a sour and spicy fish curry soup with vegetables popular in central Thailand. The curry is characteristic for its sour taste, which comes from tamarind. The recipe uses palm sugar to sweeten the curry.



Bahan yang di perlukan :

Blend

1 inci kunyit hidup
5-7 biji bawang merah
5-7 biji cili api
2 inci belacan siam
1 cawan air asam jawa
Beberapa batang serai (Kengsom ala Narathiwat)

Bahan lain
Ikan / seafood / daging (ikut suka nak letak ape)
Garam secukup rasa
Gula kerek (gula somtam)
Daun kesom dan bunga kantan
Beberapa tangkai sayur kangkung

Cara
Buat macam senggang je. Letak semua dalam periuk, masuk air, air asam jawa. Rebus sampai mendidih. Masuk gula & garam secukup rasa. Kangkung. SIAP.

Tapi kalo nak ikut ala bujang Cik Ponti, blend skali ngan beberapa ulas bawang putih dan sedikit cili merah. Cik Ponti tumis dulu bahan-bahan blend, baru masuk air asam jawa. Gula & Garam. Pastu baru letak ikan / seafood / daging. Last sekali sayur. SIAP. Sebab kat rumah tak ada kangkung, Cik Ponti pakai mix veggie je. Cik Ponti tak letak daun kesom n bunga kantan pon.

Daddy said "tak macam rupa kengsom pon??.."
Tak pe la dad, kita mix kan Thai+Malay kengsom ... hihihihihi...

As i said before, Cik Ponti masak apa yang ada kt dapur je. Belasah je apa yang ada. Sapa berani cuba? Sila la....




No comments: