Friday, August 22, 2014

As-Salam,

20 August 2014,

I love making smoothie. I've been making smoothie everyday for dinner. I love the combination of strawberry and kiwi flavours. Strawberry and kiwi Smoothie is a sweet and sour nutritious fruit drink prepared by blending exotic fruits like kiwi and strawberry and orange juice, rich source of vitamin C and combining them with orange juice makes this smoothie even healthier.






I'm having Strawberry+Kiwi smoothie with Smoke Salmon with Italian Rocket Salad dan tak lupa juga avocado dipping.

Strawberry + Kiwi Smoothie
Strawberry
Kiwi
Honey
Orange Juice
Full Cream Milk (kalau tengah berdiet tu, bole pakai low fat milk)
(cik ponti letak sedikit Hershey Chocolate Syrup untuk hiasan)

Avocado Dipping
Avocado
Yogurt
Salt and Pepper
(blend all togather)

Smoke Salmon 
Marinate
Salt & Pepper
Mixed Herbs
Olive oil
Sesame oil




21 August 2014,

As for today, i'm having Strawberry+Banana Smoothie with Italian Rocket Salad (again!) . Kata diet khennn...

Strawberry + Banana Smoothie
Strawberry
Banana
Honey
Full Cream Milk

Italian Rocket Salad
Italian Rocket Salad
Tomato
Olives
Blue Cheese
Sesame dressing
Balsamic vinegar
my salad

Italian Rocket Salad





 







I love making smoothies
I love making smoothies

Thursday, August 14, 2014

~ Salad with Roasted Chicken and Strawberry Smoothie ~

As-Salam,

Malam tadi saya buat lagi salad **Strawberry + Avocado + Wild Rocket**

Dan tak lupa Strawberry Smoothie.. Selagi tak habis Strawberry, selagi tu la dok pulun buat smoothie.




Ayam tu saya marinate dulu dengan barang-barang kat dalam gambar kat bawah ni dan juga sedikit garam then masuk dalam fridge, sementara tu saya mandi, layan Ginger, kemas bilik Ginger, semayang maghrib dan membaca yassin,. Lepas tu baru saya masuk kan ayam dalam oven 200 degrees selama 10 minit (tutup dengan aluminium foil) kemudian another 20 minit (buka aluminium foil). Kalau nak sedikit pedas, tabur sikit paprika or chili flakes.



* senang kan? *



Nah, belanje gambar Ginger baru bangun tido, tak sempat grooming tapi dh sibok nak main.


Wednesday, August 13, 2014

~ Healthy dinner for si Pipi Labuh ~

As-Salam,

Pada akhir Ramadhan, saya berjaya mencapai target berat yang di idamkan dari 44kg ke 42kg. Tetapi selepas seminggu Syawal, berat naik secara mendadak. Heheheh, tak dapat disangkal, hari raya ni makan banyak, makanan semua sedap-sedap belaka. Jadi berat saya semakin naik ke 43kg hokeyss.. Ini pon dah buat saya rasa berat untuk berjalan *sigh* ..

Jadi dengan kesedaran untuk berubah (hehehehehehheheheh) saya mula mengamalkan diet sihat setiap malam.
hari pertama saya mencuba Strawberry Smoothie. So yumssss ye dan kenyang.

Malam kedua, saya buat salad dan Strawberry + Banana Smoothie.

my Dinner





Wild Rocket
Strawberry
Avocado
Black Pepper
White Pepper
Sesame Oil
Roasted Sesame Dressing

* cara dia senang je : -

letak je semua (Strawberry + Avocado + Wild Rocket) dalam mangkuk, letak Black Pepper + White Pepper + Sesame Oil + Roasted Sesame Dressing pastu gaulkan je semua.

Senang kan?  Salad tu you all bole je tukar dengan yang lain-lain ikut selera masing-masing.

Bole juga tambah potongan Roasted Chicken atau Smoked Salmon. Yumss sangat tau. Tapi sebab dapur Cik Ponti ada Strawberry, Avocado dengan Wild Rocket je, so, guna je barang-barang yang ada.

Lepas tu lebihan Strawberry, saya buat Strawberry+Banana Smoothie.

* Strawberry + Banana + Honey + Low Fat Milk * Blend je semua, kalau nak sejuk, letak sedikit ais. Tapi saya tak letak ais sebab Strawberry + Banana + Milk semua dah sejuk. Maaf, gambar Smoothie saya tak amik sebab bila masuk dalam Smoothie maker tu, gelap sebab warna biru. No point.


* Sila jaga berat dan perut anda hehehehehhe *