Friday, May 9, 2014

~ I'm a ship lost at sea, I drift without a rudder ~

As-Salam,

Salam Jumaat. 

Seperti mati kata-kata dan terasa kosong di minda saya untuk berbicara. Tanggal 28 Mac 2014, mama kesayangan saya telah pergi menyambut seruan ilahi, mama telah pegi menghadap sang Pencipta Nya. Meninggalkan saya tanpa kata-kata akhir dan tanpa pelukan hangat seorang ibu.

2 hari (26 Mac 2014, Wednesday) sebelum pemergian mama, kami sempat berborak panjang melalui fon, memandangkan saya duduk di Kajang dan mama di Alor Star. Memang saya dah terdetik di hati kelainan mama masa tu. Macam ada yang tak kene bila saya nak letak fon, tapi mama macam nak bercakap lagi dengan saya... Dan alhamdulillah saya tak menghampakan mama masa tu. Saya tanya mama "mama ada nak cakap apa-apa ke?" .. Kerana kebiasaan mama akan call dan bercakap benda-benda yang penting je dengan saya. Tiba-tiba malam tu kami berborak sangat panjang dan bole dikatakan merangkumi semua subjek kehidupan kami sekeluarga. 

27 Mac 2014, Khamis... Saya memang asyik ingat kt mama. Rupanya kami sama-sama MC pada hari tersebut. Saya baru bercadang nak belikan mama kain untuk buat baju raya sedondon dengan saya dan papa. Saya baru bercadang nak ajak mama ambik gambar family sebab selama ini kami semua duduk berasingan. Papa di Songkhla, Mama di Alor Setar dan saya di Kajang. Kami tak pernah ada gambar bersama. Selalu, mama akan sms saya, tapi hari Khamis ni mama senyap je jadi saya assume mama bz kat office. Rupanya mama MC hari tu.

28 Mac 2014, Jumaat, 1.12am... Saya terima call daripada papa. Saat melihat jam 1.12am, saya tertanya-tanya kerana papa jarang call saya dalam waktu-waktu seperti itu. Lagi pula sepatutnya papa berada di Songkhla, Thailand. Waktu papa call, saya masih mamai. Papa suruh saya siap-siap baju dan terus balik Alor Star sebab mama sakit kuat.... Saya masih duduk di birai katil saya. Katil yang mama hadiahkan untuk saya sempena perkahwinan saya....

1.24am... Sekali lagi papa call..................................... "mama dah takde"............







You left without saying goodbye,
it was only after the event, I found out,
numbed me to the core, made me cry,
the news stifled within me a mournful shout,
tears of sadness flooded my view,
my breath ached in my chest,
my world undone – now what to do,
I really don't know for the best,
my beloved mother why
I'm no longer psychedelic just sombre blue,
why did you leave without saying goodbye,
is that what you really wanted to do,
you've been my rock of ages all my life,
in dignity you loved me most,
even when I caused you strife,
about me you loved to boast,
held my hand when I've been afraid,
kept me warm when I was cold,
paid my bills when they needed to be paid,
my problems in life you resolved,
I'm a ship lost at sea, I drift without a rudder,
you were the only one who loved and believed in me,
I'm lost without my mother,
no words that I express can say how I feel,
there's nothing that can be undone,
if I wrote a million words, it wouldn't make it less real,
my biggest regret..............I've lost my mom



" saat tiada lagi waktu untuk kita berjalan seiring,
saat tiada lagi waktu buat kita berkongsi cerita girang,
cukup sahaja ku rapatkan jari jemariku, menangkupnya dan berdoa untuk dirimu,
dengan cara itu aku memohon agar "DIA" selalu menjagamu "


happy mothers day mommy!



2 comments:

Anonymous said...

ju faham perasaan yunk, wlu blainan kisah, kita kehilangan ibu. sgt2 sedih bila kehilangan org yg kita syg. Allah lbh mnyanyanginy. Smg mak sejahtera di sana, aminn~

rosnita musa said...

takziah di atas pemergian ibu awk. smga tabah selalu..