Friday, April 11, 2014

~ Kenapa Laksa Johor ? ~

Salam Jumaat,

Harini genap 14 hari mama pergi.

Di aras 23 Bahagian Infrastruktur, Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, telah saya sediakan Laksa Johor, Mee Hoon Goreng dan Mee Goreng, buah-buahan, kuih koci dan air nescafe dan tea.

Kenapa Laksa Johor??

Sebelum ni kami sekeluarga pernah menetap di Johor Bahru selama 5 tahun di Bandar Baru Uda. Dan di sana lah kami kenal juadah orang Johor seperti tempe, Laksa Johor, nasi ambeng dan lain-lain. Dan pada hari raya tahun lepas (2013), saya buat rumah terbuka dan menghidangkan Laksa Johor pada tetamu saya.

Kenapa Laksa Johor??

Sebab bila saya bercerita dengan mama, mama pernah menyatakan teringin makan Laksa Johor, susah nak cari yang sedap macam kat JB dulu. Puas saya belajar resepi tersebut, dengan harapan, bila rumah di Perlis siap renovation dan lebih tertumpu pada kawasan dapur, saya nak balik masakkan untuk mama...

Tak sempat rumah di renovate, mama dah tinggalkan saya.

Tapi, alhamdulillah, saya sempat spend time dengan mama masa dia datang ke KL masa ikut my dad meeting di Petronas. ( http://sharinedecosta.blogspot.com/2014/02/nasi-hujan-panas-cik-ponti.html ) .

Mama sempat tido di rumah saya 1 malam. Mama sempat tido di atas katil saya (yang mama hadiahkan masa saya kawin dulu). Mama sempat belikan saya sofa dan meja makan baru. Tapi mama tak sempat rasa duduk kat sofa yang dia beli, mama tak sempat makan kat meja makan yang dia beli.... Saya teringat kata-kata mama sebelum dia balik ke Alor Star "tah bila la nak rasa duduk kat sofa mama beli, tah-tah tak dapat rasa langsung" .... Kata mama sambil berseloroh dan tersenyum.





" al - fatihah untuk mama "





Ginger kata dia dah bosan main bola ni.. Dia nak permainan baru :p





IF ROSES GROW IN HEAVEN

if roses grow in heaven
please pick a bunch for me
place them in my mum arms
and tell her i love her and miss her and when she turn to smile
 place a kiss upon her cheeks and hold her for awhile
because remembering her is easy, i do it everyday
but there is an ache within my heart that will never go away












1 comment:

HisyamAdnan said...

takziah lyn. alfatihah. sedih baca.