Monday, March 24, 2014

~ Lemon Curd Cik Ponti ~





As-Salam,

Sepatutnya hari Ahad saya akan berada di office, tapi disebabkan saya berasa agak down, kerana saya dimaklumkan oleh jiran pada hari Sabtu sesampai saya di rumah, ada sebuah kereta Wira biru dan sebuah kereta Waja putih berhenti di depan rumah dan mengambil gambar rumah saya. Saya agak terkilan kerana sudah beberapa kali rumah saya dimasuki pencuri, tapi jiran saya tak pernah dengar apa-apa or nampak apa-apa....

Bila tak pergi office tu, saya teruskan misi saya untuk buat Lemon Curd... Senang sangat. Sedap.. Sweet n Sour rasa dia.. I think it's depend on the lemon. Kebetulan lemon kt Giant tu dari Tukey, jadi tak berapa nak English rasa curd saya tu... hahahahhahahaha







Bahan-bahan :

1 cup sugar ( saya kurangkan gula saya )
2 large eggs ( saya guna 1 large eggs )
2 large egg yolks (saya guna 3 egg yolks )
2/3 cup fresh lemon juice
1 tsp. grated lemon zest
3 oz. (6 Tbs.) unsalted butter, softened at room temperature

Cara-cara :
Masuk je semua dalam mixer

Kemudian, panaskan atas api yang perlahan, until the mixture thickens, about 15 minutes. It should leave a path on the back of a spoon and will read 170°F on a thermometer. Don't let the mixture boil.

Siap !




*********************************************************************************




Sementara tunggu lemon curd saya chill dalam freezer, saya keluar cari barang nak buat Gulai Udang Nenas Peranakan... Resepi Chef Wan hokeyysss....









"Cook with love, bake with heart"











No comments: