Monday, March 17, 2014

~ Blueberry Muffin Cik Ponti ~

As-Salam,

Weekend yang membosan kan bila tak ada aktiviti. Nak pegi office, tapi tak de orang pulak nak teman. Astro pon tak de movie best.. ermm... Baju dah siap basuh, rumah dah siap kemas.... Last-last pegi dapur and tengok barang-barang nak masak... Apa je yang ada kat dapur bujang Cik Ponti ni.

Barang-barang basic nak wat kek ada, buah pon ada..So, Cik Ponti wat blueberry muffin je la. Mini muffin. Bole la wat makan time minum petang nanti.


Bahan-Bahan :

- 110g plain flour 
- 110g butter (cik ponti guna minyak jagung jew / bole juga guna vegetable oil)
- 65g caster sugar (cik ponti kurangkan gula) 
- 2 telur (medium) 
- 1½ tsp baking powder
- Blueberry (frozen fruit) dan Blueberry filling
- secubit nutmeg (tak letak pon tak pe)
- secubit garam
- sedikit vanilla extract .

Cara-cara  :

Masuk semua dalam mixer ( tepung + minyak + gula + telur + baking powder +blueberry + nutmeg + garam + vanilla extract ) . 2-3 minit

Masukkan lebih kurang 65-70% dalam cup. Masukkan blueberry filing.

Bake in an oven set at 200C for 20 minutes (ikut oven masing-masing), or until golden on top.




p/s :  Cik Ponti guna adunan yang sama, cuma filing tu Cik Ponti letak Nutella... 




"Cook with love, bake with heart"












No comments: