Saturday, January 18, 2014

~ Salmon + licious giteww ~

As-Salam,

Seperti yang saya janjikan semalam, hari ni saya nak kongsi resepi. My Dinner malam tadi dan dessert saya. Sangat mudah dan simple tapi sedap. Sesuai untuk orang berdiet.. kot??.. Hahahah...

Mula-mula saya buat Grilled Salmon with Broccoli + Baby Carrot + Yellow Pepper. Dip dia ada bermacam jenis kita bole buat. Ikut selera masing-masing. Saya akan beri beberapa jenis dip yang bole korang try kat rumah.

Bahan-Bahan yang diperlukan :



mix herbs tak de, saya ganti dengan cajun spice untuk dressing..hua.hua.hua...

untuk tabur di atas broccoli :)

1. Rub Salmon tu with Black Pepper + White Pepper + sedikit Mix Herbs tapi kat rumah dah habis mix herbs jadi saya gantikan dengan Nutmeg (saya memang penderhaka resepi..amponn!) + Garlic Butter. Marinated for about 5-10 minutes.

2. Didihkan air di dalam periuk, masukkan garam. Celur Broccoli + Baby Carrot. Dah bole letak kat pinggan cantik-cantik. :).. Jangan lupa taburkan Parmesan (macam dalam gambar tu). Optional hokey!.. My resepi, so suka saya la nak letak ape khennn....

3. Dalam kuali non stick, panaskan sedikit Olive Oil + Garlic Butter. Place the Salmon, skin-side up in the pan. Cook until golden brown on 1 side about 4 minutes. Turn the Salmon over dan masak sampai it feels firm to touch dan kulit Salmon tu crisp if desired, about 3 minutes more.

4. Yellow Pepper tu saya sauteed je 1-2 minit guna Butter.

Dip-Dip


( Ada beberapa dip yang saya sertakan disini. Semua sedap mengikut tekak dan selera saya )

1. In a medium bowl, mash together avocados, garlic, yogurt, and lemon juice. Season with salt and pepper.

ATAU / OR

2. Greek yogurt + black pepper + Garlic (crush) + lemon + salt (sedikit)...Put all together in a medium bowl. ( kinda love this )

ATAU / OR

3. ( untuk tekak melayu ) Garlic Butter + kiub pati ikan bilis + mix herbs (saya ganti dengan cajun spice. Ampon!!!) + Black Pepper + sedikit air + tepung jagung sikit ( untuk bagi kuah pekat je nih ) 
 
*remember!! Garlic Butter tu dah sedia masin, kalo korang kuat makan masin, sila la tampah sedikit garam*


TADAAAAA... hasil nya!



Lepas makan je saya terus merebus kacang hijau (dah basuh dan rendam 1-2 jam).

Didihkan kacang hijau + daun pandan + air. ( kacau sekali sekala sampai kacang hijau tu jadi lembut dan kembang )

Masukkan gula melaka ( yang dah dicairkan dengan sedikit gula pasir ) . Kacau dan biarkan dalam 10 minit. A pinch of salt hokey, jangan lupa.

Masukkan Santan pulak, kacau, lebih kurang 5 minit. Jangan lama-lama nanti pecah minyak pulak.

Siap!




Im having my dessert with a cup of hot lemon tea ( lebihan lemon masa masak salmon tadi ).. Gila kentang..eh silap, gila kenyang... Alhamdulillah :)










1 comment:

Anonymous said...

Kenyag kee??? Mcm x cukuupp jee klu akak...hehhehe...