Wednesday, December 31, 2014

~ Hilang ~




Hari ini sunyi sekali
Tidak seperti yang lalu
Bermula diri aku sendiri
Tiada lagi kau disisi
Hilang semua bayanganmu
Yang tinggal hanya kenangan
Bersamamu
Aku hilang

Chorus:
Tuhan tolong ampunkan dosanya
Pada hambamu yang lemah
Bekalkan ia keberkatan
Agar dia bahagia
Disini hanya menanti
Itulah kita manusia
Takkan kekal kasih
Selamanya
Takkan kekal
Hilang semua bayanganmu
Yang tinggal hanya kenangan bersamamu
Aku hilang



MISS u MOM :'(


Monday, October 13, 2014

~ Candy Buffet : Theme : Spiderman ~

As-salam,

Saturday, 11 Oktober 2014, bertempat di Seksyen 28 Shah Alam, berlangsungnya majlis harijadi pasangan kembar yang comel ni, Uqail dan Uqashah.

So, we have job to be done. Walaupun kami mengalami sedikit kesulitan dengan tailor kami, tapi kami tetap teruskan juga tempahan candy buffet tema Spiderman ni.
















Interested? Sila whatsapp Miss Sharine 012-2271114....
















Monday, September 22, 2014

~ Main Convent Ipoh 89ners Reunion @ Flora Cafe, Ampwalk ~

Date : 19 September 2014
Place : Flora Cafe, Ampwalk

Bertempat di Flora Cafe, Ampwalk berlangsungnya majlis Reunion Main Convent Ipoh. Setelah 25 tahun mereka terpisah dan membawa haluan masing-masing dalam kerjaya dan kehidupan, kini mereka bersatu kembali buat pertama kalinya.

Jika anda berminat untuk menempah chocolate, candy buffet, menyambut harijadi, anniversary, bachelor party dan sewaktu dengannya, sila Whatsapp or sms ke 019-3613362 (Miss Sharine).
















Jika anda berminat untuk menempah chocolate, candy buffet, menyambut harijadi, anniversary, bachelor party dan sewaktu dengannya, sila Whatsapp or sms ke 019-3613362 (Miss Sharine).








Thursday, September 18, 2014

~ 18 SEPTEMBER ~

As-Salam,

Time decides who you meet in life, your heart decides who you want in your life and your behavior decides who stays in your life

18 September, 2 years ago... I was admitted to Serdang Hospital. I lost my dear baby. Doesn't know it is a boy or a girl. All i know it's almost 6 weeks in my womb. The most saddest moment happen in my life when i heard the doctor said "no echo, no echo!"....

Pregnancy week 6
Signs of pregnancy during week 6 of being pregnant - You may begin to feel sick in the morning.
You
You may or may not be feeling too different, however you will probably be feeling tired and maybe irritable. You may notice your breasts are bigger and tender. The hormones flooding the body to help your baby grow may mean you may begin to feel sick in the morning, though many women have 'morning sickness' during the day. You may also wee more often as your womb swells and put pressure on your bladder. Avoid certain foods like raw or undercooked meat, soft cheeses or raw or runny eggs as these may contain bugs that could harm your baby.
Your baby
This week facial features are now beginning to appear. Folds on either side of the head mark your baby's ears and there are openings for the mouth and nostrils. The retinas of your baby's eyes are also developing. Your baby should measure about the same size as a grain of rice. Your baby's length is measured from the top of your baby's head to the bottom, known as crown-rump length. Your embryo will be visible on an ultrasound scan as a tiny blob, with distinct heart movements. The umbilical cord is now fully formed and so have the beginnings of fingers, toes and facial features. The embryo floats in a fluid-filled sac which contains all that is needed whilst the placenta is formed.

Sesungguhnya ketetapan Allah itu lebih indah dari apa yang kita inginkan. Saya cuba pujuk hati sendiri... Kesian nya kat baby bila his/her own dad tak mahukan kehadiran nya kerana takutkan komitmen dan segala rancangan untuk meninggalkan mummy tergendala. And also, his grandfather dan grandmother kat Bota sana yang tak mengharapkan nya hadir di dunia kerana bencikan mummy. Benci tanpa usul periksa dan hanya mendengar cerita di sebelah pihak sahaja. When lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us.

Tanpa pusara atau tombstone untuk menjadi tanda dan kenangan untuk mummy lepaskan kerinduan. Tapi percayalah, baby selalu termasuk dalam doa-doa mummy bersama-sama orang-orang yang mummy sayang, your granny, my mom.. MAMA.. Mama yang terlalu menantikan kehadiran cucu, kini mama di sana bersama cucu nya. Both of you will always in my heart. When i think about it, tears rolling down my face... Now, i'm alone in this world without KEBERKATAN doa seorang ibu. Tiada lagi mama untuk mendoakan anak-anak... Sampai masa, saya juga akan pergi menyusul mereka dan pada waktu itu saya kekurangan doa seorang anak yang soleh/solehah... It's faith.. Sudah tertulis, this is my journey..



Siapa lah kita untuk menentukan kebahagiaan seseorang insan itu. Siapa lah kita untuk mengira dan menilai dosa pahala seseorang insan itu. Perjalan hidup kita masih jauh, jika kita rasa pada hari ini kita bahagia dengan suami, anak-anak dan keluarga, jika Allah ingin menarik semula nikmat yang diberi, sekelip mata sahaja ianya akan terjadi. Jadi, cermin diri! Siapa kah kita untuk mengukur kebahagiaan seseorang insan itu. Saya percaya, jika mereka berada di tempat saya, mengalami dan melalui situasi yang saya lalui, belum tentu mereka mampu menghadapinya seorang diri. Belum tentu mereka mampu tertawa dan tersenyum seperti saya. Dan belum tentu mereka mampu berdiri dan berjalan dengan tenang walaupun di dalam hati yang sangat rapuh dan sebenarnya menunggu masa untuk berderai...

Saya juga telah didiagnos mengalami depression yang teruk. Saya disaran untuk merujuk ke unit rehab Hospital Putrajaya... Ya Allah, please turn my sorrow into a treasure gold. Di saat saya perlukan mama, mama pula pergi meninggalkan saya...


Akan tiba bila harinya aku mulai lelah... aku akan berhenti jua dari semuanya... 


Saya memetik kata-kata seorang sahabat, yang tak pernah putus memberi sokongan..Annahita Kournikova.


Jika awan melindungi matahari, jangan meratap, kerana nanti akan menjelma pelangi. 
Dan kalau langit bagaikan runtuh, jangan menangis.... itu adalah satu mimpi. 
Jika kau menyayangi seseorang, biarkanlah dia pergi.. Jika dia menyayangi dirimu, dia pasti akan kembali... 



Terima kasih kepada Shafiza, Wani dan Farah kerana datang juga melawat walaupun saya cuba untuk sembunyikan keadaan saya pada waktu itu. Setiap kali 18 September, saya pasti teringat kamu-kamu semua... Tak lupa juga pada Noriy Noi yang tak sempat melawat saya di Hospital Serdang, dan juga Cik Elly, ex-housemate yang paling saya sayang... :p Terima kasih...

related story
...


Wednesday, September 10, 2014

~ Singapore 2014 ~

As-Salam,

30 August 2014,

Mengambil kelebihan cuti Hari Merdeka yang jatuh pada hari Ahad, maknanya kami akan bercuti pada hari Isnin juga, saya dan beberapa rakan memutuskan untuk ke Singapore. Dah lama kami dok rancang nak pegi Universal Studio Singapore, tapi memandangkan hari cuti kami yang terhad (heheheheh).........

Disebabkan Noriy and Fiqa awal-awal dah beli pakej ke USS, so, saya, Vee and Dato' naik flight je ke Singapore. Asalnya kami plan nak singgah JPO, tak jadi sebab naik flight. Nangesss... Tapi tak pe, walaupun naik flight, best gak. Driver datang amik kat rumah, tunggu di Golden Lounge MAS KLIA.. Lepak makan-makan dan minum-minum walaupun tak sedap pon. Dato upgrade tiket kami ke Business Class hokeyss.. Syok, tak payah nak beratur panjang-panjang, tak payah duduk kat sebelah orang yang kuat berdengkur (tapi Dato tido pon berdengkur kuat gak.. kami kat business class dengar dengan kuat ye).

view from Golden Lounge

Makan kami atas tu, Chicken Satay, Chocolate Lindt, juice... Maybe sebab Singapore dekat kot, so, makan pon tak berapa nak kenyang, ciput je..hehehehe...

Sampai je kat airport Singapore, ada yang dah tunggu kami ye, kami naik electric buggy dalam airport ye.. Thank god ada buggy tu sebab Changi Airport tu sangat besar dan jauh jugak nak ke area Jetquay. Tak payah beratur, semua diorang uruskan ye, beg, pasport dan lain-lain. Kami duduk minum-minum, gosip-gosip jek. Meh nak promote sikit pasal JetQuay CIP Terminal. 

The JetQuay CIP Terminal is an elite airport terminal at Singapore's Changi Airport which opened in September 2006. Passengers who use JetQuay receive a personalized service that includes check in, immigration and baggage clearance. Our team will handle your travel formalities while you make use of the CIP Terminal facilities and you need only arrive at the airport two hours before your flight departs.
 
The CIP Terminal is ideal for any traveller who craves effortless travel, for those who are accustomed to superior levels of service, for families, the elderly and small groups, for romantic getaways, for passengers in transit and need a shower and an oasis of calm, or for private jet passengers who traverse through Changi.

Bagi yang tak pernah tau ape itu electric buggy, ni i share gambar sikit. 


Lepas tu, luggage kami semua naik Velfire ye... kami naik Bentley ke hotel. I've wonder, why kami semua tak naik je Velfire tu skali ngan luggage kami... Nape perlu membazir?.. Siap je semua, kami terus ke hotel. Dan terkejut kami bila Dato upgrade hotel kami, duduk di St.Regis Singapore, a luxury 5star hotel in Singapore. And once again, nape perlu membazir bagi kami sorang satu bilik? Padahal bole je share... mmmm.... Nah nak share gambar bilik kami, super cool yer korang!



my room (rasa tak mo keluar dari bilik ni hokeyss)

toilet
Bentley :)
.................. selesai check in, kami terus pegi Universal Studio Singapore.... Seperti biasa, Dato upgrade tiket kami kepada VIP... Thank you so much.... Best, kami ada tour guide, kami tak payah beratur panjang, kami ada laluan khas, tempat duduk kami khas, ada aircond, tak payah berebut-rebut dengan orang lain, selain tu, dia menjimatkan masa kami yang terhad ni.


VIP Lounge at USS
Premier jee... tak layak dapat Diamond or Platinum. Eja nama pon salah.. nebes la tu

Noriy nieeee


Dah penat pusing-pusing dalam USS, kami singgah plak HRC Singapore. Depan USS je HRC tu, tak kan tak singgah kan?..... Amik tu, amik ni.. Sekali ngan Vee dok shopping.....

Lepas tu je, terus pegi cari dinner... Semua kebuluq sebab makan chicken satay je kat dalam flight, tu pon ciput sangat. Oder oyster, lobster dan segala macam seafood ye, pastu malam nak tido lelah pulak kannn.... Gitew la bila makan tak hingat donia.

Lepas makan, singgah pulak Marina Bay Sand. Tengok orang kaya lebur duit.... Kat sini, kalau ada setengah juta pon, selagi diorang tak invite, korang still tak bole masuk ye. Kami siap ada kad lagi... hehehehehh... Sakit pulak hati kiteww tengok diorang main buang-buang duit macam tu je. $500k lebur macam tu je... Kalau convert RM, sila la kali 2.6 okey?... Bole beli rumah sebijik dan kereta sebijik cash. Frust betul tengok orang kaya berlibur.....

Pastu, balik hotel dan lepak-lepak gosip ngan kengkawan sampai pukul 2am.



31 August 2014,

Harini dah nak balik dah... sobssss..... Sedap la breakfast kt St.Regis, ada sushi koooo... Abis hangkut smoked salmon je... 

Disebabkan kami flight petang, singgah kejap kat Marina Bay Sand lagi ye.. Orang tu nak lebur $1juta kat situ.... Nangessss tengok tahukkk!! Kami yang tengok ni dok tengok ni sakit hati dan makan lagi...sakit hati je makan...sakit hati je makan... oder dim sum.. Sedap, makan lagi... Prawn dim sum dia sedap betul.

Balik tu, kami lunch dulu kat Jetquay (late lunch). Pusing-pusing ngan electric buggy dalam Changi Airport tu syok, buli driver pegi sana sini, padahal bukan nak beli pon... hahahahha... 

Sedihnya nak balik dah... Sebab tak puas sebenarnya pegi USS, kami plan nak repeat balik. Ada yang nak join?











Friday, August 22, 2014

As-Salam,

20 August 2014,

I love making smoothie. I've been making smoothie everyday for dinner. I love the combination of strawberry and kiwi flavours. Strawberry and kiwi Smoothie is a sweet and sour nutritious fruit drink prepared by blending exotic fruits like kiwi and strawberry and orange juice, rich source of vitamin C and combining them with orange juice makes this smoothie even healthier.






I'm having Strawberry+Kiwi smoothie with Smoke Salmon with Italian Rocket Salad dan tak lupa juga avocado dipping.

Strawberry + Kiwi Smoothie
Strawberry
Kiwi
Honey
Orange Juice
Full Cream Milk (kalau tengah berdiet tu, bole pakai low fat milk)
(cik ponti letak sedikit Hershey Chocolate Syrup untuk hiasan)

Avocado Dipping
Avocado
Yogurt
Salt and Pepper
(blend all togather)

Smoke Salmon 
Marinate
Salt & Pepper
Mixed Herbs
Olive oil
Sesame oil




21 August 2014,

As for today, i'm having Strawberry+Banana Smoothie with Italian Rocket Salad (again!) . Kata diet khennn...

Strawberry + Banana Smoothie
Strawberry
Banana
Honey
Full Cream Milk

Italian Rocket Salad
Italian Rocket Salad
Tomato
Olives
Blue Cheese
Sesame dressing
Balsamic vinegar
my salad

Italian Rocket Salad





 







I love making smoothies
I love making smoothies

Thursday, August 14, 2014

~ Salad with Roasted Chicken and Strawberry Smoothie ~

As-Salam,

Malam tadi saya buat lagi salad **Strawberry + Avocado + Wild Rocket**

Dan tak lupa Strawberry Smoothie.. Selagi tak habis Strawberry, selagi tu la dok pulun buat smoothie.




Ayam tu saya marinate dulu dengan barang-barang kat dalam gambar kat bawah ni dan juga sedikit garam then masuk dalam fridge, sementara tu saya mandi, layan Ginger, kemas bilik Ginger, semayang maghrib dan membaca yassin,. Lepas tu baru saya masuk kan ayam dalam oven 200 degrees selama 10 minit (tutup dengan aluminium foil) kemudian another 20 minit (buka aluminium foil). Kalau nak sedikit pedas, tabur sikit paprika or chili flakes.



* senang kan? *



Nah, belanje gambar Ginger baru bangun tido, tak sempat grooming tapi dh sibok nak main.


Wednesday, August 13, 2014

~ Healthy dinner for si Pipi Labuh ~

As-Salam,

Pada akhir Ramadhan, saya berjaya mencapai target berat yang di idamkan dari 44kg ke 42kg. Tetapi selepas seminggu Syawal, berat naik secara mendadak. Heheheh, tak dapat disangkal, hari raya ni makan banyak, makanan semua sedap-sedap belaka. Jadi berat saya semakin naik ke 43kg hokeyss.. Ini pon dah buat saya rasa berat untuk berjalan *sigh* ..

Jadi dengan kesedaran untuk berubah (hehehehehehheheheh) saya mula mengamalkan diet sihat setiap malam.
hari pertama saya mencuba Strawberry Smoothie. So yumssss ye dan kenyang.

Malam kedua, saya buat salad dan Strawberry + Banana Smoothie.

my Dinner





Wild Rocket
Strawberry
Avocado
Black Pepper
White Pepper
Sesame Oil
Roasted Sesame Dressing

* cara dia senang je : -

letak je semua (Strawberry + Avocado + Wild Rocket) dalam mangkuk, letak Black Pepper + White Pepper + Sesame Oil + Roasted Sesame Dressing pastu gaulkan je semua.

Senang kan?  Salad tu you all bole je tukar dengan yang lain-lain ikut selera masing-masing.

Bole juga tambah potongan Roasted Chicken atau Smoked Salmon. Yumss sangat tau. Tapi sebab dapur Cik Ponti ada Strawberry, Avocado dengan Wild Rocket je, so, guna je barang-barang yang ada.

Lepas tu lebihan Strawberry, saya buat Strawberry+Banana Smoothie.

* Strawberry + Banana + Honey + Low Fat Milk * Blend je semua, kalau nak sejuk, letak sedikit ais. Tapi saya tak letak ais sebab Strawberry + Banana + Milk semua dah sejuk. Maaf, gambar Smoothie saya tak amik sebab bila masuk dalam Smoothie maker tu, gelap sebab warna biru. No point.


* Sila jaga berat dan perut anda hehehehehhe *









Monday, July 21, 2014

~ Weekend, hanya untuk Ginger ~

As-Salam,

Weekend yang lepas, hari Ahad memang saya menghabiskan masa untuk Ginger. Hanya Ginger! Yes Ginger!

Mandikan dia, keringkan dia, main dengan dia dan kemas bilik dia. Seperti biasa, kalau saya nak mop bilik Ginger, saya akan masukkan Ginger dalam cage sebentar. Dan saya jumpa kaedah baru untuk meng'rasuah' Ginger, dengan meletakkan sebiji bola permainan dia. And, dia suka dan tak sedar dia kene kurung dalam sangkar. Hehehehehhe..

Baru lepas mandi, tengah keringkan bulu dia