Tuesday, September 17, 2013

~Cuti Dan Kari Ikan Merah~

Masih belum terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Malaysia. Jatuh pada 16 September 2013 bersamaan hari Isnin....Yeay!!! cuti beb................

Sempena cuti ni saya berkesempatan masak Kari Ikan Merah. Kali ni saya masukkan beras yang di sangai. Apa itu beras SANGAI? Beras yang di goreng tanpa minyak sehingga perang, kemudian beras ini di tumbuk atau di kisar halus. Fungsi beras sangai ni adalah untuk memekatkan kuah kari kita, so, tak payah la pakai santan banyak-banyak.



Bahan-Bahan

Ikan (saya guna ikan merah)
50gm serbuk kari (saya guna Babas)
3 Sudu besar cili mesin
1 biji bawang besar
5-6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
100 ml santan
1 sudu besar halba + jintan (yang kecil)
1 sudu besar beras sangai
sedikit daun kari
segenggam asam jawa

Cara

1. Tumis bawang besar, halia, bawang merah, bawang putih (dimayang halus atau ditumbuk atau di blender) (sehingga keperangan)

2. Masuk halba campur

3. Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan cili mesin sehingga garing

4. Masukkan beras sangai

5. Masukkan air Asam Jawa mengikut citarasa masing-masing

6. Masukkan Santan (nak lagi sedap, ramas asam jawa tu dengan santan) + garam

7. Lepas menggelegak baru masukkan ikan

8. Last baru masukkan tomato / lady finger / terung (ikut citarasa masing-masing)







 Siap Kari Ikan Merah saya. Makan dengan cencalok dan nasi panas... Ini la yang membuatkan berat badan saya naik :)

1 comment:

Zizzy Bone said...

Wah pandai masak rupanyerr.. Hihihi