Thursday, August 29, 2013

~My Signature Creamcheese~





Ada flavour Kiwi, Strawberry, Raspberry, Mango, Blueberry dan Dark Cherry

RM3.50 per cup

Minimun oder 10 cup



email to : rozlinsharina@ymail.com





~SIMPTOM AWAL GANGGUAN JIN SYAITAN~



1) Sakit kepala selepas waktu asar ke atas.
2) Badan terasa berat dan malas.
3) Sukar mendapat jodoh.
4) Badan terasa bisa-bisa.
5) Sakit ketika ziarah orang meninggal.
6) Sukar tidur malam.
7) Sakit pinggang tanpa sebab.
8 ) Sakit dada bila waktu asar keatas.
9) Mimpi melihat binatang seperti ular dan sebagainya.
10) Bermimpi bayi atau menyusukan bayi.
11) Bermimpi jatuh dari tempat tinggi.
12) Bermimpi di tempat yang kotor.
13) Sakit anggota badan tertentu seperti kaki selepas waktu asar.
14) Ada terasa benda bergerak dibawah kulit.
15) Bayi kerap menangis.
16) Bunyi guli jatuh diatas syiling.
17) Suami isteri kerap bertengkar walau perkara kecil.
18) Sayang melampau-lampau pada orang yang baru dikenali.
19) Malas beribadat.
20) Nyanyuk ketika usia lanjut.
21) Panas baran.
22) Sikap berubah secara mendadak.
23) Gelisah dan panas ditengkuk bila dengar al-quran.
24) Suka melakukan tabiat buruk.
25) Kerap sendawa bila mendengar al-quran.
26) Kerap keguguran.
27) Gagal melakukan hubungan kelamin.
28) Mengantuk bila dengar al-quran.
29) Bermimpi seram yang menakutkan.
30) Darah haid turun lebih 15 hari.
31) Batuk yang berpanjangan.
32) Selalu ditindih ketika tidur.
33) Kuat berangan.
34) Terlalu rasa rendah diri dan tidak berkeyakinan.
35) Nafsu seksual yang melampau.
36) Selalu melihat kelibat dirumah.
37) Terasa diri selalu diperhatikan.
38) Mandul.
39) Kerap mendengar sesuatu bisikan.
40) Melihat jin secara terus.
41) Sakit mental atau gila.

LA ILAHA ILLALLAH WAH DAHU LAA SYARIKALAH, LAHUL MULKU WA LAHUL
HAMDU, WA HUWA ALA KULLI SYAI'IN QADIR. (tidak ada sembahan kecuali
Allah, Robb satu-satunya dan tiada sekutu bagi-Nya, hanya milik-Nya-lah
segala puji, dan dia adalah maha berkuasa atas segala sesuatu)

Amalkan zikir di atas 100x tiap2 pagi & petang selama sebulan, insyaAllah
diri anda akan dipagar dan gangguan jin pun akan beransur hilang.

Wednesday, August 28, 2013

~Serai dan Manafaat~


Serai kerap di gunakan dalam masakan dan juga dalam pembuatan minyak wangi namun tahukah anda serai mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kita?

Batang dan daun serai mempunyai bau seperti lemon kerana bahagian itu mengandungi minyak pati. Secara keseluruhannya, semua bahagian di serai amat berguna untuk kehidupan seharian.

Mari lihat 10 manfaat serai untuk kesihatan. Tips di bawah juga amat mudah dilakukan tanpa perlu berbelanja lebih.

Memutihkan gigi
Masalah gigi kuning akibat merokok sudah lazim kita dengari. Jangan risau, ia boleh di atasi dengan mengunakan serai sahaja. Caranya, tumbuk halus dua batang serai yang di potong kecil dengan sedikit arang dapur dan gosokkan pada gigi anda. Lakukan tiga kali seminggu dan lihat hasilnya.

Mengatasi masalah perut
Teh serai mampu mengatasi gangguan pencernaan, sakit perut, perut berangin, kejang usus dan cirit birit. Serai membantu mengurangkan angin dalam usus sekaligus mencegah pembentukan gas berlebihan.

Serai sebagai 'Pain Killer'
Jika anda mengalami sakit gigi, sakit otot dan sendi, minum teh limau berserai pasti dapat melegakan sakit anda itu. Ia bertindak sebagai penahan sakit semula jadi.

Detoksifikasi
Jika anda ingin tahu, serai mempunyai elemen yang bertindak sebagai detoksifikasi. Serai dapat membantu anda melancarkan pemubuangan air kecil sekaligus membersihkan organ pencernaan, hati, pankreas, pundi kencing dan buah pinggang.

Melegakan senggugut
Untuk wanita yang mempunyai masalah senggugut. Cuba amalkan meminum teh serai setiap pagi ketika datang bulan, bukan sahaja senguggut, malah rasa mual juga akan tutut hilang.

Ajen pencegah kanser
Setiap 100 gram serai mengandungi anti oksidan pencegah kanser. Elemen semulajadi yang terdapat dalam serai dipercayai boleh mematikan sel kanser aktif tanpa merosakkan sel sihat.

Tuesday, August 27, 2013

~Biskut Pelangi Miss Sharine~


1 Box (seperti dalam gambar) = RM10 (minimun oder 10)

~Mee Segera murah tapi bahaya!~






Kalsium Sulfat: Kapur Paris.

Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.

Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.

Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).
BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.

Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma.

Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit binatang juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.

Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.

Polydimethylsiloxane: Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.

Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak dan mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran serta kerosakan saraf yang mungkin menjadi penyebab kanser.

lain2 rujukan:
http://cyberclinics.org/artikel-cyberclinics/bidang-perubatan-medical/72-kesan-memakan-mee-segera

Monday, August 26, 2013

~Raya dan Laksa Johor~

As-Salam,

Good Morning, dah lama sebenarnya teringin makan laksa Johor. Kalau balik Alor Setar selalunya saya melepaskan gian makan Laksa Lemak di Food Court cina di Pasific Alor Setar.

Kebetulan bulan Syawal ni dan dah lama berniat nak jamu kawan-kawan makan, saya decide nak masak sendiri laksa Johor, nasi Briyani, ayam masak merah, puding jagung dan blueberry creamcheese saya yang fofular tu.Akibat ketagihan melampau, saya rajinkan jugak diri ni untuk masak laksa Johor. Resepi saya ambil dari Chef Wan di Asian Food Channel. Seperti biasa, saya selalu derhaka kepada resepi tersebut, kerana berulang kali saya katakan, saya masak apa yang ada di rumah, saya tak cukup masa untuk pergi 2-3 tempat semata-mata nak masak 1 hidangan. Tapi untuk berkongsi resepi, saya share resepi asal+asli+original dari Chef Wan. Laksa Johor.


*gambar dari internet*


Ingredients A:

125 ml / 4 fl oz Vegetable Oil
2 litres / 64 fl oz Coconut Milk (Santan Cair)
500 g / 1 pound 1 ½ oz fresh Prawns
300 g / 10 oz Indian Mackerel (Ikan Kembung), boiled and flaked
1 kg / 2 pounds, 3 oz Wolf Herring (Ikan Parang), grilled or boiled and flaked
100 g / 3 ½ oz Salted Fish (Ikan Masin)
2 small packets Meat Curry Powder – mixed with water to a paste
1 cup roasted, pounded desiccated Coconut (Kerisik)
1 cup Tamarind Juice (Assam Juice) - mix Tamarind Pulp with hot water, strain
15 Laksa Leaves or Vietnamese Mint (Daun Kesum), finely chopped
5 Mint Leaves (Daun Pudina), finely chopped
Salt and sugar to taste

Laksa Paste Ingredients:

3 cm / 1 ½ inch Galangal (Lengkuas or Blue Ginger), peeled
2 cm / 1 inch fresh Ginger, peeled
8 Lemongrass (Serai), sliced
5 Garlic cloves
½ cup / 4 fl oz dried Shrimps (Hebi, Udang Kering), soaked in cold water and drained
3 cm / 1 ½ fresh Turmeric (Kunyit), peeled
30 dried Chilies, soaked in boiling water and well drained
125 ml / 4 fl oz roasted Shrimp Paste (Belacan)
25 Shallots (Red Onion), peeled
1 cup water

Ingredients B (optional):

2 packets Spaghetti, boiled until cooked
2 Cucumbers, peeled, discard seeds and slice into thin narrow strips
250 g / 9 oz Bean Sprout (Tauge)
200 g / 7 oz Long Beans or Snake Beans (Kacang Panjang), sliced thinly
15 Basil Leaves, finely chopped
10 Calamansi Lime (Limau Kalamansi, Limau Kasturi), halved
1 Tbsp pounded Chili and roasted Shrimp Paste (Sambal Belacan)



Method:

Heat Vegetable oil in a heavy pot. Add in the Laksa Paste and render the Paste slowly. Fry till fragrant.

Add in Meat Curry Powder (mixed with water), and cook over moderate heat until fragrant and oil begins to appear on the surface.

Add in all the flaked Fish, dried Fish, Prawns, Coconut Milk and Seafood Stock. Add in fresh herbs (chopped), Tamarind Juice and roasted, pounded desiccated Coconut (Kerisik). Add in salt and sugar to taste.

Simmer over low heat for 20 minutes until gravy thicken, then serve the Laksa gravy together with Ingredients B.


Note:
Seafood Stock: Prawn heads / Fish bones (optional onion, Dried Shrimps, Lemongrass (Serai) and fresh herbs) fried till fragrant, add in water and bring to boil. Blend all ingredients well and strain.







 

Wednesday, August 21, 2013

~Jual! Jual! Jual!~

Sapa nak oder boleh la email kepada saya rozlinsharina@ymail.com


1. Powerbank Hello Kitty = RM85.00
2. Lace + Skirt = RM75
3. Blouse + Skirt = RM75
4. Sabun Gluta + Collagen = RM4
5. Sabun Susu Kambing + Collagen = RM4
6. Slimming Soap = RM5
7. Firm Soap = RM5

1

2

3

4

5

6

7

~Raya, Songkhla Dan Family~

Salam,

Kebetulan 'daddy' tak sihat, jadi saya memutuskan untuk berCUTI + berRAYA di Songkhla tempat daddy mencari sesuap nasi...hehehehehhe...

Sakit hati bila beli tiket bas kat jalan Reko. Sebab sebelum ni pernah kene tipu dengan syarikat bas **** kt situ. So, kali ni saya beli tiket kat company lain. Siap tanya......................

Saya : kak, ni bas tambahan ke?
Akak: tak, ni memang bas company
Saya: singgah banyak tempat ke?
Akak: tak de la dik, direct terus alor setar

*dalam hati syok je....

Hakikatnya malam tu, sepatutnya dijadualkan pukul 10.15pm bas bergerak, tapi 12.30am baru gerak dari Jalan Reko. Tapi bas yang datang tu bukan bas company tu, tapi bas tambahan. Alasan dia bas rosak. *sakit hati*

Dan paling sakit hati bila dia singgah banyak tempat, tak seperti dijanjikan. Betul-betul buang masa tau. Takpe la, dia berniaga, rezeki dia Allah yang tentukan dan Allah juga akan membalas segalanya.

Sesampai di Alor Setar, saya rehat, mandi dan bersiap untuk ke Songkhla. From border Malaysia-Thai ke Songkhla mengambil masa 30 minit. Perjalanan amat la lancar sebab jalanraya di Thailand better dari Malaysia.

*singgah makan di Cafe kawan my dad - check in hotel - jalan-jalan kat BIG C - makan malam - tido*

muka orang tak sihat

muka orang lapar

kegilaan

letih + ngantuk + sakit kepala




Lepas tido kejap petang tu, kami keluar jalan-jalan tengok tiles untuk rumah di Big C. Sangat cantik dan murah. (cantik sebab hello kitty je..huhuhuhuhu)



camne nak bawak balik rumah kajang?


jeng.jeng.jeng



Pastu yang paling best makan di tempat paling sedap di Hadyai. Tak sempat amik gambar lauk-lauk lain sebab terlalu sedap sampai terlupa nak amik gambar, yang sempat amik pun lauk "kung tomsom makam on" tak kan ada rasa yang serupa dan sedap seperti di sini. Maksud "kung tomsom makam on" ialah kung (udang) tomsom (sayur rebus) makam on (asam jawa muda). Hokeyyy....belajar dari Pak Rosedi.

pilih seafood

oder*oder*


minum sos *gilos*
 ni la dia 'kung tomsom makam on'








 


Day 2
*breakfast - shopping - dinner @ food garden - shopping lagi - syurga seafood - pulut mangga*

jemah tengah tunggu makanan (breakfast)


suasana pasar





ikan sedap


tomyam kung with young coconut



jemah tengah pilih kain untuk niaga




tempat ni baru je kene bom, tapi tetap ramai orang :)


syurga seafood





Day 3



Nadya Cafe *friend to Mr.Rosedi*


mocha ice

sweetheart :)





Thats all, malas nak type panjang-panjang. Balik KL hari sabtu, malam naik Air Asia, luggage je kene charge RM500++...huuuuuuu~ thats why Malaysian Loves u Tony Fernandes. Ahad pulak basuh-basuh baju dan kemas rumah. Isnin pulak 6.45am dah sampai office, tapiiiiiii........... Tag lupa bawak, so, cannot enter the office. Saya pegang kunci office tapi tag tak bawak, so, still tak bole masuk....uwaaaaaaaaaaaaaaaa.....nangis jap depan lif.... terpaksa la tunggu mek Jura sampai lebih kurang pukul 7.26am..... Sempat lagi camwhore....




Bye...................



Tuesday, August 20, 2013

~Bila Anak Terlalu Manja~

Ibu bapa perlu mengenali 10 tanda perilaku berikut yang menunjukkan ciri-ciri anak manja yang mungkin menjadi sukar dikawal. Segeralah bertindak menanganinya sebelum terlambat.

1. Mereka akan menangis dan menjerit jika inginkan sesuatu.

2. Suka merajuk sambil terlentang di lantai dan enggan bangun jika kemahuannya tidak dituruti.

3. Sering marah dan memukul ibu bapa apabila dikenakan hukuman atau dimarah.

4. Mengabaikan pertanyaan ibu bapa.

5. Bersikap kasar dengan orang dewasa dan adik-beradik lain.

6. Menolak berkongsi mainan dan sebagainya dengan adik-beradik lain.

7. Suka menjadi perhatian jika berada dalam kumpulan kanak-kanak seusianya.

8. Selalu mahukan apa yang menjadi milik orang lain. Bila berjaya mendapatnya, mereka inginkan sesuatu yang baru pula.

9. Membiarkan bilik bersepah dan tidak mahu mengemasnya sehingga akhirnya ibu bapa mengalah dan membereskannya kerana tidak sanggup melihat keadaan itu.

10. Sukar tidur mengikut waktu tidur yang sepatutnya.

Apa yang harus dilakukan?

*Berikan mereka ganjaran bagi kelakuan baik yang ditunjukkan, dan hukuman bagi kesalahan yang dilakukkan. Bila anak menjerit mahukan sesuatu, jangan berikan sehingga mereka menyedari yang tingkah laku tersebut salah serta meminta maaf.

*Apabila mereka sedang marah dan enggan berganjak daripada lantai, angkat dan masukkan mereka ke dalam bilik sehingga mereka tenang dan meminta maaf atas kesalahan.

*Apabila anak-anak mengabaikan perintah anda untuk melakukan sesuatu, hukumlah segera. Suruh berdiri di satu sudut dan jangan berganjak selagi belum meminta maaf.

*Jangan turuti semua permintaan anak. Biasakan anak berusaha untuk mendapatkan sesuatu yang mereka inginkan.

*Jika bilik mereka bersepah, jangan izinkan mereka keluar dari bilik sehingga mereka membersihkan bilik.

*Tetapkan waktu tidur mereka dan didik mereka berdisiplin dengan peraturan tersebut. Anda mesti bertegas dengan peraturan yang dibuat dan jangan mengalah dengan pujuk rayu anak.

InsyaAllah....



Tuesday, August 13, 2013

Salam,

Sedang saya merekod permohonan-permohonan projek, saya terdengar Ila menyebut tentang Tulang Sulbi. Sambil-sambil merekod permohonan, saya sempat bertanya Ila, apa itu Tulang Sulbi. Dan sambil-sambil itu saya juga bertanya kepada Mr.Google...



Berikut adalah maklumat tentang Tulang Sulbi ini.

Keajaiban Tulang Sulbi Manusia Seperti Hadis Nabi SAW. Tulang sulbi atau dengan bahasa Inggrisnya adalah Coccyx ini adalah bahagian tulang dari tubuh manusia. Terletak pada bahagian tulang belakang paling bawah.

Tulang sulbi merupakan tulang yang pertama kali ketika manusia diciptakan oleh Allah. Dari tulang inilah nantinya manusia dibangunkan pada hari akhirat. Hebatnya lagi tulang sulbi ini tak akan hancur dimakan tanah.

Tulang sulbi sering disebutkan dalam hadits yaitu, dari Abu Huairah Nabi bersabda, “Sesungguhnya bahagian tubuh manusia akan rosak, kecuali “tulang sulbi”, dari tulang ini pertama kali manusia diciptakan, dan dari tulang ini manusia dibangunkan dari kematian di hari akhir” (HR. Bukhari, Nasa’i, Abu Dawud, Ibnu Majah)

Dan ada satu lagi hadits tentang tulang sulbi ini:
Dari Abu Huairah Nabi bersabda, “Ada satu tulang yang tidak akan dimakan tanah. Mereka bertanya,”tulang apa ya Rasul?” Nabi menjawab” Tulang Sulbi”. (HR. Bukhari, Nasa’i, Abu Daud, Ibnu Majah)

Fakta, bahawa hadits ini benar.

Seorang doktor bernama Dr. Othman Al-Djilani dan syaikh Abdul Majid melakukan sebuah eksperimen terhadap tulang sulbi ini. Pada bulan Ramadhan 1423 atau sama dengan 2002 di tahun Masehi di Yaman.

Mereka berdua memanggang tulang punggung berikut juga dengan tulang sulbi. Dengan gas selama 10 minit hingga sampai benar-benar terbakar (tulang-tulang berubah menjadi kemerahan kemudian menjadi hitam). Kemudian mereka berdua meletakkan potongan-potongan yang telah gosong itu pada kotak steril. Kemudian kotak steril itu mereka bawa ke makmal terkenal di Sanaa, Yaman.
Dr. Al Olaki, juga merupakan seorang professor di bidang histologi dan pathologi di Sanaa University, di Yaman. Ia menganalisa hasil potongan-potongan tulang tersebut dan menemukan bahawa sel-sel pada jaringan tulang sulbi (coccyx) dapat bertahan terhadap pembakaran. Ternyata hanya sel-sel otot, sumsum, dan jaringan lemak saja yang terbakar. Sementara sel-sel tulang sulbi tidak terpengaruh.

Percubaan yang diatas ini membuktikan bahwa, hadits itu benar. Tulang sulbi akan tetap akan tak dimakan tanah, tak hancur terbakar, tahan pada kondisi apapun. SubhanaAllah bukan? Itulah, hebatnya Allah.

Jika kita gali ilmu-ilmu-Nya betapa kecilnya kita ini dihadapan Allah. Dunia saja ibarat butiran-butiran pasir. Bagaimana dengan kita yang lebih kecil daripada bumi? Sungguh Allah itu maha besar maha mengetahui. 1400 tahun yang silam Nabi sudah bersabda tentang tulang sulbi ini. Sudah terbukti hingga sekarang! So, kenapa harus ragu Allah?







Saturday, August 10, 2013

~Raya dan Ayam Masak Merah~

Salam,

Jika hari raya pertama dan kedua, saya dah meratah Rendang Tok resepi dari Chef Wan. Harini saya masak Ayam Masak Merah pulak.

Ayam, dibeli di pasar borong Kajang. Pertama kali menjejak kaki di pasar borong Kajang, saya agak excited gila. Macam jakun sebab tengok barang-barang semua fresh-fresh belaka. Jadi, saya beli seekor ayam untuk dimasak Ayam Masak Merah pula. Resepi pulak, saya ikut resepi bujang je. Sebab apa saya cakap resepi bujang? Sebab saya gunakan bahan yang senang dan tak remeh dan juga memang ada di dapur bujang saya :p...

Terima kasih juga kepada 'Harimau Comel' yang memudahcarakan untuk saya masak Ayam Masak Merah ni.


1. Ayam - goreng 5 minit tapi jgn kasi masak sangat

2. Tumis bahan tumisan (kayu manis, bunga lawang, minyak sapi)
3. Bawang Merah + Bawang Putih + Halia (blender or tumbuk)
4. Masukkan tomato puree sikit
5. Masukkan ciliboh sikit
6. Last baru masuk ayam yang dah digoreng tadi
7. Sedikit air 




*burpp!!...god bless*



Thursday, August 8, 2013

~Raya dan Rendang Tok~

Salam.

Pada raya tahun ini saya berkesempatan masak Rendang Tok. Resepi nya, kebetulan tertengok astro channel AFC(asian food channel). Resepi dari Chef Wan kite. So, kalo tak sedap tu, salahkan chef wan. Tapi saya dah test resepi dia, senang dan sedap uollsssss...

Memang saya akui, saya tak punya banyak masa untuk keluar beli barang-barang untuk masak. Kebetulan 2 hari sebelum raya, saya sempat beli daging batang pinang untuk dia buat Rendang Tok. Dengan kekangan masa yang ada, sebab itu saya masak resepi yang mudah dan sedap. Selain itu, saya juga kadang-kadang ubah resepi mengikut kesesuaian bahan-bahan yang ada di rumah (kadang-kadang xcukup bahan pun). Tidak dinafikan juga, bukan semua orang menggemari Rendang Tok ini. This Rendang Tok tasted so aromatic with all spices and herbs added in..this recipe defintely a keeper..And rendang taste even better if keep till the next day, more flavourful ! 2-3 kali saya tambah nasi, abis la diet....








  
125 ml / 4 fl oz Vegetable Oil 
2 Tbsp / 1 oz Coriander Powder 
2 Tbsp / 1 oz Fennel Powder 
2 Tbsp / 1 oz Cumin Powder 
2 Tbsp / 1 oz Black Pepper, finely ground 
1 kg / 2 pounds 3 oz Beef, cut into chunks 
50 ml / 1 1/2 fl oz Coconut Milk (Santan Cair) 
2 Tbsp / 1 fl oz Tamarind Juice (Assam Juice) - mix Tamarind Pulp with hot water, strain 
8 Tbsp / 4 oz roasted, pounded desiccated Coconut (Kerisik) 
6 Tbsp / 3 oz sugar 
1 Cinnamon Bark (Kulit Kayu Manis) 
2-3 Star Anise 
Handful of Cardamom Pods 
Handful of Cloves 
Salt to taste 
Paste Ingredients - to be finely grounded 
15 Shallots (Red Onion), peeled 
6 Garlic cloves, peeled 
2 cm / 1 inch Ginger, peeled 
1 Tbsp roasted Shrimp Paste (Belacan) 
30 dried Chilies (Cili Kering) - softened in hot water, drain 
cup water


 

  1. Heat vegetable Cooking Oil in wok. Stir-fry Cinnamon, Star Anise, Cardamom Pods and Cloves till fragrant.
  2. Add in Paste and simmer till Oil surfaces.
  3. Add in Meat, coat well with Gravy, and simmer for another 1-2 minutes,
  4. Mix in Coriander Powder, Cumin Powder, Fennel Powder, Black Pepper and Coconut Milk.
  5. Lower heat and simmer for 30 minutes, or till meat becomes tender.
  6. When the Gravy thickens, add in Tamarind Juice, roasted, pounded desiccated Coconut (senang cerita, KERISIK...tak payah banyak bunyi)
  7. Stir well.
  8. Season dish with Salt and Sugar, to taste.




Tips * daging mestilah dipotong 'cube'


or



3 Step to cook Rendang Tok ala selebriti Chef Wan (version can be executed in 3 easy steps!) 

1. Combine all the spice paste ingredients in a blender and blitz it until smooth.

2. Heat the oil in a wok or large pan. Fry the onions and aforementioned blended spice paste over low heat for about 10 minutes, stirring constantly.

3. Then add in your beef, the tamarind juice, sugar and salt to taste, followed by the turmeric leaves. Continue to stir constantly until the beef is cooked and the gravy has thickened.





* so simple and so sedap uollsss.... cuba la...  
 * kalo suka, boleh letak daun limau purut (saya tak letak)