Tuesday, July 30, 2013

~10 terakhir Ramadhan~

Salam

10 terakhir Ramadhan, mari kita sama-sama melipat ganda kan amalan kita.

Dukacita dimaklumkan, mengenai further study saya tu, nampaknya saya terpaksa melupakan hajat saya. Kekangan kewangan dan kurang moral support dari family buatkan saya patah hati dan putus asa. Ada kala terfikir untuk membawa diri jauh dari semua ini, jauh dari family, kawan-kawan dan sanak saudara. Tapi apakan daya, saya bukan anak jutawan yang tak perlu berkerja untuk menampung kehidupan. Segalanya tergantung dibahu saya sendiri. Kadang kala saya menangis mengenang nasib yang tidak pernah bahagia. Tetapi bak kata pepatah "alah bisa tegal biasa".... Semakin banyak dugaan dalam hidup saya, semakin saya kuat menghadapi dugaan yang bakal mendatang. Menjadikan saya semakin dewasa, menjadikan saya semakin bijak menilai kehidupan dan persahabatan.

Pada tahun lepas (2012), saya mengambil keputusan untuk berkongsi kemeriahan Syawal yang bakal menjelang bersama anak-anak yatim dan juga miskin di Asrama Kasih Gesir. Kebetulan pengetuanya adalah kenalan lama saya sewaktu study di UiTM Shah Alam, yang saya panggil Kak Uji. Saya happy buat kerja amal, kami berbuka puasa bersama, menyampikan sumbangan individu, menyampaikan duit raya, kuih raya, goodie bags sumbangan individu, kami bawakan keriangan bersama McD happy meal, kami solat terawih bersama dan bermain bunga api bersama. 

Jadi pada tahun ini, sekali lagi saya dan beberapa rakan lain ingin berbuka puasa bersama anak-anak kami di Asrama Kasih YBK Gesir. Jadi sesiapa yang berhajat ingin menyumbangkan sebarang sumbangan (wang tunai, duit raya, kuih raya, pakaian dll)  boleh la menghubungi saya melalui email rozlinsharina@ymail.com. Kami akan berbuka puasa di sana pada 3 Ogos 2013 bersamaan hari Sabtu.


Info mengenai Asrama Kasih YBK Gesir ini boleh didapati di http://www.ybk.org.my/pendidikan/aska-gesir.html 

"I have searched in places, I’ve waited for years, I’ve taken all the chances, I’ve cried so many tears, I’ve seen so many faces, I’ve hid a lot of fears until my heart stopped searching cause you’re already here"

Sebahagian gambar yang di ambil sewaktu kami di Asrama Kasih YBK Gesir. #goodiebags #duitraya #happymeal...........Juga bersama kak Dewi orang kuat McD Taman Melawati yang banyak membantu kami. Dan juga rakan-rakan yang ikhlas membantu tanpa UPAH :)... #azalia #noriy #elly
Year 2012




"kekecewaan mengajar kita erti kehidupan. teruskan perjuangan kita walau terpaksa menempuhi rintangan demi rintangan sepanjang perjalanan"


Friday, July 26, 2013

~Look Up Your Birthday And See What You Are...~

Look Up Your Birthday And See What You Are...

January 01 - 09 ~ Dog
January 10 - 24 ~ Mouse
January 25 - 31 ~ Lion

February 01 - 05 ~ Cat
February 06 - 14 ~ Dove
February 15 - 21 ~ Turtle
February 22 - 28 ~ Panther

March 01 - 12 ~ Monkey
March 13 - 15 ~ Lion
March 16 - 23 ~ Mouse
March 24 - 31 ~ Cat

April 01 - 03 ~ Dog
April 04 - 14 ~ Panther
April 15 - 26 ~ Mouse
April 27 - 30 ~ Turtle

May 01 - 13 ~ Monkey
May 14 - 21 ~ Dove
May 22 - 31 ~ Lion

June 01 - 03 ~ Mouse
June 04 - 14 ~ Turtle
June 15 - 20 ~ Dog
June 21 - 24 ~ Monkey
June 25 - 30 ~ Cat

July 01 - 09 ~ Mouse
July 10 - 15 ~ Dog
July 16 - 26 ~ Dove
July 27 - 31 ~ Cat

August 01 - 15 ~ Monkey
August 16 - 25 ~ Mouse
August 26 - 31 ~ Turtle

September 01 - 14 ~ Dove
September 15 - 27 ~ Cat
September 28 - 30 ~ Dog

October 01 - 15 ~ Monkey
October 16 - 27 ~ Turtle
October 28 - 31 ~ Panther

November 01 - 16 ~ Lion
November 17 - 30 ~ Cat

December 01 - 16 ~ Dog
December 17 - 25 ~ Monkey
December 26 - 31 ~ Dove


If you are a....


DOG

A very loyal and sweet person. Your loyalty can never be doubted. You are quite honest and sincere when it comes to your attitude towards working. You are a very simple person, indeed. Absolutely hassle free, humble and down-to-earth!! That explains the reason why your friends cling on to you! You have a good taste for clothes. If your wardrobe is not updated with what is trendy, you sure are depressed. Popular and easy-going. You have a little group of dignified friends, all of them being quality-personified. Share This If It's True For You!!


MOUSE

Always up to some sort of a mischief! The mischievous gleam in your eyes is what makes you so cute and attractive to everyone. You are an extremely fun-to-be-with kind of person. No wonder people seek for your company and look forward to include you for all get-together's. However, you are sensitive which is a drawback. People need to select their words while talking to you. If someone tries to fiddle around and play with words while dealing with you, it is enough to invite your wrath. God bless the person then! Share This If It's True For You!!


LION

Quite contradictory to your name, you are a peace loving person. You best try to avoid a situation wherein you are required to fight. An outdoor person, you dislike sitting at one place for a long duration. Popular and easy-going. You are a born leader, and have it in you how to tactfully derive work from people. People love the way you always treat them. You love being loved, and when you receive your share of limelight from someone, you are all theirs!!!! Share This If It's True For You!!


CAT

An extremely lovable, adorable person, sometimes shy, with a passion for quick wit. At times, you prefer quietness. You love exploring various things and going into depth of each thing. Under normal circumstances you're cool but when given a reason to, you are like a volcano waiting to erupt. You're a fashion bird. People look forward to you as an icon associated with fashion. Basically, you mingle along freely but don't like talking much to strangers. People feel very easy in your company. You observe care in choosing your friends. Share This If It's True For You!!


TURTLE

You are near to perfect and nice at heart. The examples of your kindness are always circulated in groups of people. You, too, love peace. You wouldn't like to retaliate even to a person who is in the wrong. You are loved due to this. You do not wish to talk behind one's back. People love the way you always treat them. You can give, give and give love, and the best part is that you do not expect it back in return. You are generous enough. Seeing things in a practical light is what remains the best trait of you guys. Share This If It's True For You!!


DOVE

You symbolize a very happy-go-lucky approach in life. Whatever the surroundings may be, grim or cheerful, you remain unaffected. In fact, you spread cheer wherever you go. You are the leader of your group of friends and good at consoling people in their times of need. You dislike hypocrisy and tend to shirk away from hypocrites. They can never be in your good books, no matter what. You are very methodical and organized in your work. No amount of mess, hence, can ever encompass you. Beware, it is easy for you to fall in love.... Share This If It's True For You!!


PANTHER

You are mysterious. You are someone who can handle pressure with ease, and can handle any atmosphere without going berserk. You can be mean at times, and love to gossip with your selected group. Very prim and proper. You like all situations and things to be in the way you desire, which, sometimes is not possible. As a result, you may lose out in some relationships. But otherwise, you love to help people out from difficult and tight spots when they really need you. Share This If It's True For You!!


MONKEY

Very impatient and hyper!!! You want things to be done as quick as possible. At heart, you are quite simple and love if you are the center of attraction. That way, you people are unique. You would like to keep yourself safe from all the angles. Shall your name be dragged or featured in any sort of a controversy, you then go all panicky. Therefore, you take your precautions from the very beginning. When you foresee anything wrong, your sixth sense is what saves you from falling in traps. Quite a money minded bunch you people are!! Share This If It's True For You!!


** So what's yours? Mind sharing it?



Monday, July 22, 2013

~Kuih Tepung Pelita~

Pada 20 Julai 2013, Sabtu yang lepas, saya berkesempatan membuat kuih tepung pelita. Kuih favourite saya dan saya percaya ramai di luar sana yang suka makan kuih tepung pelita ni. Yang paling saya suka jika ada yang jual tepung pelita dengan meletak sengkuang cina. Nyummm...sedap betul, sejuk je perut bila makan kuih tu.

Tapi seperti biasa saya sedikit derhaka dengan resepi kuih tepung pelita ni, kalau secara tradisionalnya kuih ini diletakkan di dalam daun pandan, tetapi sebab di rumah tidak mempunyai daun pandan yang mencukupi, jadi saya cuma masukkan di dalam tupperware :p hehehehehehehhe...ngelat.... Tapi uollsss... rasa dia mabeles sama macam beli kat bazar Ramadhan :)






Bahan-Bahan :
(untuk lapisan hijau)
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air 
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
sedikit air kapur (saya tak letak pun tapi saya pakai tepung jagung sikit)

(untuk lapisan putih)
4 sudu besar tepung beras
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan

sedikit garam 
sedikit air kapur (saya tak letak pun tapi saya pakai tepung jagung sikit)


Cara-cara :

1.Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
 
2.Perah santan, masukkan tepung yang 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.

3.Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai.
 
4.Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.

5.Sejukkan








***SENANG KAN???? ..bukan masterchef ponnn....








Thursday, July 18, 2013

~KELEBIHAN MANDI SEBELUM SUBUH~



Menurut kajian sains, kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain. oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda. jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda. antara manfaatnya ialah :

✔ Kulit lebih lembut dan halus
pada waktu pagi selalunya anda akan memasang "water heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.

✔ Melancarkan peredaran darah
jika peredaran darah anda lancar maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.

✔ Meningkatkan kesuburan
kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.

✔ Mengurangkan risiko darah tinggi
untuk anda yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.

✔ Mengurangkan tekanan serta tenang
air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. oleh itu, ubahlah tabiat kpd mandi pagi sebelum subuh.

✔ Meningkatkan sel darah putih
mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. oleh itu, anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit...

P/S : Lepas mandi sebelum Subuh dan bagi melengkapkan segalanya adalah dengan melakukan SOLAT SUBUH BERJEMAAH !

Tuesday, July 16, 2013

~Siapa suka makan coklat? ~

 ★10 rahsia kebaikan COKLAT yang tak ramai orang tahu!★
 
 
Jika anda seorang yang gemarkan manisan, pasti anda akan gembira membaca fakta terbaru yang menunjukkan penggemar coklat selalunya mempunyai body mass index (BMI) yang lebih rendah.

Tapi! Sebelum anda mencapai cadbury ataupun snickers, anda kena ingat bukan semua coklat yang di jual di kedai sama. Kandungan gula, lemak dan bahan-bahan yang lain mungkin akan memberi kesan yang berlainan.

Walau bagaimanapun, mengambil coklat dalam sukatan yang berpatutan adalah satu perkara yang baik

1. Coklat mengurangkan kadar serangan strok.

Kajian di sweden menunjukkan wanita yang makan coklat lebih daripada 45g seminggu kurang berisiko terkena serangan strok sebanyak 20% lebih rendah.

2. Coklat meningkatkan kadar kesihatan jantung.

Antara lain ialah, merendahkan tekanan darah, kadar kolestrol dalam badan, dan risiko menghidap penyakit jantung. Ini kerana coklat yang mampu bertindak melawan peradangan.

3. Coklat boleh melawan diabetis.

Kajian di Itali pada tahun 2005 mendapati coklat meningkatkan sensitiviti insulin dan seterusnya mengurangkan risiko diabetis.

4. Coklat melindungi kulit anda.

Lupakan apa yang anda pernah dengar tentang coklat menyebabkan jerawat. Coklat gelap sebenarnya adalah baik untuk kulit anda. Jenis antioksidan yang dipanggil flavonoid yang ditemui dalam coklat gelap menawarkan beberapa perlindungan daripada kerosakan UV dari matahari. Tapi, itu tidak bermakna anda tidak perlukan pelindung matahari!

5. Coklat boleh mengelakkan batuk-batuk.

Ramuan dalam coklat yang dipanggil "Theobromine" mampu mengurangkan aktiviti saraf vagus. Sekitar rahun 2010, para saintis membuat kajian untuk menghasilkan sejenis ubat yang mengandungi theobromine bagi menggantikan ubat batuk yang mengandungi kodein yang boleh mendatangkan kesan sampingan yang berisiko.

6. Coklat memberikan anda mood yang baik.

Tidak dapat dinafikan, kenikmatan menikmati kemanisan coklat adalah sesuatu yang hebat. Menikmati makanan adalah sebahagian daripada menikmati kehidupan. Penggemar coklat juga mengatakan mereka berasa kurang stress.

7. Coklat membantu meningkatkan peraliran darah.

Koko mengandungi anti-pembekuan darah dan satu sifat yang bekerja dengan cara yang sama seperti aspirin, ia boleh meningkatkan aliran peredaran darah.

8. Coklat meningkatkan kadar penglihatan.

Oleh kerana keupayaannya untuk memperbaiki aliran darah, khususnya ke otak,coklat didapati juga boleh meningkatkan aliran darah ke retina, sekali gus memberi rangsangan yang baik kepada mata.

9. Coklat boleh membuatkan anda bijak.

Peningkatan aliran darah ke otak mampu membuatkan kita lebih berjaga-jaga dan sedar, Kajian di britain menunjukkan coklat boleh meningkatkan prestasi dalam bidang pengiraan.

10. Coklat boleh mengisi perut anda.

Oleh kerana coklat yang kaya dengan fiber, ia mampu membuat anda berasa kenyang dan kurang lapar. kajian juga menunjukkan coklat gelap lebih baik berbanding susu.

Coklat yang berada dipasaran sekarang ini banyak mengandungi bahan-bahan tambahan lain seperti gula, butter yang meningkatkan jumlah kalori. Pastikan sebelum anda membeli coklat di kedai, kandungan coklat yang terkandung adalah 70% atau lebih.

[FAKTA] 
 
Satu sudu coklat asli mengandungi hanya 12 kalori, berbanding satu sudu gula iaitu 30 kalori. Coklat juga mengadungi kaffeine. satu auns coklat mengandungi 23mg kaffeine. Tapi tak perlu risau, satu bar coklat hanya mengandungi 100mg kaffeine yang hanya bersamaan dengan satu cawan kopi.
 
 
 
 
 

Monday, July 15, 2013

~Stuck in NO.WHERE.LAND forever~

Allhamdulillah…Saya Bersyukur Kehadrat Ilahi atas nikmatNya yang tidak pernah berbelah bagi, belum habis lagi girang hati saya dengan panggilan interview untuk jawatan EO27 (walaupun harapan tipis). Hari ini 15 Julai 2013. Satu lagi berita gembira saya dapat, tawaran menyambung pengajian untuk IM246 - SARJANA MUDA SAINS MAKLUMAT (KEPUJIAN) PENGURUSAN REKOD FAKULTI PENGURUSAN MAKLUMAT (yes,fakulti lama saya masa diploma dulu) . Saya tidak pernah mengjangkakan setelah pelbagai pengalaman berkerja di sektor swasta dan kerajaan akhirnya saya membuat keputusan untuk memohon Degree. Dan alhamdulillah hari ini terjawap persoalan.


Insya Allah saya akan memulakan kuliah pada 9 September 2013 di Uitm Puncak Perdana. Buat keluarga, sahabat dan sesiapa yang mengenali diri ini dan mendoakan saya (ada ke keluarga yg mendoakan?), terima kasih yang tidak terhingga..Sesungguhnya doa kalian menjadikan saya lebih kuat.

Pada mula nya memang ianya 1 berita gembira. Tapi tak lama kemudian, ianya menjadi suatu yang amat sedih. Bila kewangan menjadi kekangan untuk meneruskan harapan n impian saya. Memandangkan family refused to support my studies, so, harapan saya pada PTPTN atau cuti separuh gaji (memandangkan course yang ditawarkan FULLTIME ye, bukan FULLHOUSE) atau buat part time or cari je sugar daddy..................... ......hehehehehehhe................


Saya bukan materialistik, tetapi dunia sekarang ni segalanya perlukan duit.


PaMa - nayyyy
PTPTN - ? (loan diploma still running, loan degree kt UUM still running, still bole pinjam lagi ke?)
Separuh Gaji - ?
Part Time - ? (berapa sangat ek dapat?)
Pinjaman Boleh Ubah JPA - ??


Expenses:


Rumah - RM700
Car - RM500
Uitm Fees - RM7++
Utility bills - ??? (api, air, astro, minyak, makan-minum, buku, topup, dll) ???



*sila beri pandangan anda di ruangan komen or wassap je kat hp saya :p
*ada yang nak sponsor saya belajar? hehehehehehehhehe






Tuesday, July 9, 2013

~Salam Ramadhan Al-Mubarak 1434 H~












INFO: Kelebihan setiap malam Solat Tarawih

Berikut merupakan senarai kelebihan setiap malam solat tarawih:

malam pertama: Keluar dosa orang Mukmin seperti mana dia baru dilahirkan. Ini bermakna dia diampunkan oleh Allah segala dosanya.
malam ke 2 : Diampunkan dosa orang Mukmin serta kedua ibu bapanya.
malam ke 3 : Malaikat di bawah Arasy berseru supaya terus melakukan solat Tarawih.
malam ke 4: Mendapat pahala seperti pahala membaca kitab Zabur, Taurat, Injil dan Quran.
malam ke 5 : Mendapat pahala bersolat di Masjid Haram di Makkah, Masjid Nabi di Madinah dan Masjid al-Aqsa di Palestin.
malam ke 6 : Mendapat pahala seperti pahala malaikat yang tawaf di Baitul Makmur. Batu-batan dan tanah mendoakan agar diampunkan dosanya.
malam ke 7: Mendapat pahala orang yang berjuang bersama Nabi Musa a.s. melawan Firaun dan Haaman.
malam ke 8 : Mendapat pahala Tarawih seperti pahala Nabi Ibrahim a.s.
malam ke 9 : Pahala dan mutu ibadat seperti Nabi Muhammad s.a.w.
malam ke 10 : Mendapat kebaikan dunia dan akhirat.
malam ke 11 : Keluar dari dunia iaitu mati dalam keadaan bersih daripada dosa.
malam ke 12 : Pada hari kiamat, mukanya bercahaya.
malam ke 13 : Pada hari kiamat, aman sentosa daripada kejahatan dan keburukan.
malam ke 14 : Malaikat bersaksi bahawa dia bersolat Tarawih.
malam ke 15 : Semua malaikat yang menanggung Arasy dan Kursi berselawat dan mendoakannya.
malam ke 16 : Terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.
malam ke 17 : Pahala bertarawih seperti pahala para Nabi a.s.
malam ke 18 : Malaikat berseru: "Hai hamba Allah! Sesungguhnya Allah telah reda kepada engkau dan kepada kedua ibu bapa engkau."
malam ke 19 : Ditinggikan darjatnya dalam syurga Firdaus.
malam ke 20 : Mendapat pahala mati syahid dan orang soleh.
malam ke 21 : Dibina sebuah istana dalam syurga daripada nur (cahaya).
malam ke 22 : Pada hari kiamat, aman daripada dukacita, kerisauan dan huru-hara Padang Mahsyar.
malam ke 23 : Dibina sebuah bandar dalam syurga daripada nur (cahaya).
malam ke 24 : Diberi 24 doa yang mustajab (diterima oleh Allah)
malam ke 25 : Dilepaskan daripada seksa kubur.
malam ke 26 : Pahala 40 tahun beribadat.
malam ke 27 : Ganjaran melintas titian Siratul Mustaqim sepantas kilat.
malam ke 28 : Diberi seribu darjat di akhirat.
malam ke 29 : Mendapat pahala seribu haji mabrur (yang diterima Allah).
malam ke 30 : Penghormatan daripada Allah dengan firman-Nya:

"Wahai hamba-Ku! Makanlah segala jenis buah yang engkau ingin di dalam syurga, mandilah engkau daripada air syurga Salsabila, dan minumlah daripada air telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama "al-Kauthar".




Salam Ramadhan Al-Mubarak 1434 H
Seiring terbenam matahari Sya'ban, maka tibalah Ramadhan bulan yang suci
Selamat Menunaikan Ibadah Puasa
Mohon ampun dan maaf segala khilaf




~ r o z l i n s h a r i n a r o s e d i ~

~Jom~


What would you do if you had a grand in hand? #KingsGrand wants to give that one grand to you! http://my.sharings.cc/sharinedecostablogspotcom/share/KingsGrand
 
campaign image

What would you do with a grand in hand?

What would you do with RM 1,000? Tell King's Grand your answer and you could just get that RM 1,000!

STORY BEHIND YOUR DATE OF BIRTH




 
If U were born on the 1st, 10th, 19th, 28th of any month U r number 1....

If U were born on the 2nd, 11th, 20th, 29th of any month then U r number 2...

If U were born on the 3rd, 12th, 21st, 30th of any month then U r number 3...

If U were born on the 4th, 13th, 22nd, 31st of any month then U r number 4...

If U were born on the 5th, 14th, 23rd of any month then U r number 5...

If U were born on the 6th, 15th, 24th of any month then U r number 6...

If U were born on the 7th, 16th, 25th of any month then U r number 7...

If U were born on the 8th,17th,26th of any month then U r number 8...

If U were born on the 9th,18th,27th of any month then U r number 9...



Number 1

You are smart, straight talking, funny, stubborn, hardworking, honest,Jealous on competing basis, kind hearted, angry, friendly, authorities,Famous

person...always want to be and regarded as first on people position, they are often like to be independent, will never be under others, self confident

people!
You are most likely to fall in love in the younger age, but will get marry when you mature! You are likely to have problems with people who have opposite

views
And you are most likely to take revenge over your enemies in a long time basis. You are a spender, but you will have a good profession in the future.

If you are guy you will be very popular that everybody will have mental attraction and respect at you. You can go anywhere from the local shop to the

heart of the parliament because you are positive and well talented in numerous issues!! But in your life you will always have some people who will work

hard to bring you & your name down. This is undercover!! Coz of your smart behavior you will be hated by some people too...

Your family life is very cool, you will have a very nice partner & wonderful children... You are pioneer, independent & original...

Your best match is 4,6,8 good match is 3,5,7 !!!



Number 2

No matter what, you will be loved by every one coz your ruler is the moon and every one loves the Moon. Well.. You are a person who day dream a lot,

you have very low-self confidence, you need back up for every move in your life, you are very much unpredictable. Means you do change according to

time and circumstances, kind a selfish, have a very strong sense of musical, artistic talent, verbal communication.

Your attitudes are like the Moon, comes to gloom and fade away so everybody can expect changes in you. You can be a next Mahatma Gandhi who does

peace love or you can be a Hitler who wants to destroy the man kind and peace (I mean in the community and your own home).

If you really have a deep thought about your own believe in God you can feel the difference which will make you stronger! Most of the time your words

are a kind of would be happening true! So without any knowledge you can predict the situation. You will become poets, writers, any Artistic business

people!

You are not strong in love, so you will be there and here till you get marry.. If U r a girl you will be a responsible woman in the whole family. If U r

a man you will involve in fights & arguments in the family or Vice-versa. Means you will sacrifice your life for the goodness sake of

Your family...You are gentle , intuitive with a broad vision, a power behind the scenes, well balanced People!!!

Your best match is 2 ,5 ,9 no other people can put up with you !!!



Number 3

You are a person of hard hearted, selfish most of the times, religious, loves to climb up in your life. You always tend to have lots of problems within

your family in the early stages but you will put up with everything.. You have the strong word power, pretty happy face.. So wherever you go always

you have got what you wanted!!! And from the birth always wanted to work hard in order to achieve something.. You will not get anything without hard

work! When you reach a man/ woman age you want other younger once to listen to you because you want younger people to respect people older than

them. You do set so many examples to others.

Generally you are not a cool person. It's not easy thing dealing with you. A tough player you are! But once you like someone's attitude then here you

go, what can I say? It will be a lasting friendship. You always have respect from others.

Your life seems to have lots of worries and problems but sure they won't be long.. you will always have brilliant kids!!! You love the money a bit too

much so temptation will push you to endless trying and trying.. If you are a guy then it's over. Looking after your family and help friends, so you will

spend a life time just being generous and kind (except 21st born men). And number 3s you will
be such an example of how to be in the culture & life!!! If you are girl then you have good character and culture & hardworking attitude. You always

follow.

You are a freedom lover, creative, ambition

focused, a person who brings beauty , hope & joy to this world!!!

Your best match 6 ,9. Good match 1 ,3 ,5 !!!



Number 4

You are very stubborn too, very hard working but unlucky in important matters in life, very cool, helpful, you have rough word power.. Might put lots

of people away from you, you may cause nuisance to others if you are a man, and you often understands others and their problems well. If you are a

girl you are very good with studies and arts. If you are a guy you spend most of the time after girl friends (almost) at times, you will have sort of too

much fun life with mates & girls. Your friends will spend your time & money and get away with their life and you will become empty handed and don't

know what to do... So be careful!! You love to spend anyway!!!

Your good will is you are always there to help family and friends. Tell you what you people are little gem! s, specially the girls.. You always fall in love

in younger age as well. You often live with disappointments, for an example you have got a degree in some thing... but you will be unemployed.. or will

do very ordinary jobs.

But you will take care of your family very well...All you need to be careful of people who will take advantage of your kind heart. And beware of your

relations too..

You are radical, patient, persistent,a bit old-fashioned, you live with foundation & order...

Your best Match 1, 8. Good match 5 ,6 , 7 !!!



Number 5

You are very popular within the community, you can get things done by just chatting..to even enemies! You have a pretty good business mind, you are

often have no-idea what is today is like, or tomorrow is like, you are a person who does anything when your head thinks "lets do this". You will be

famous if you open up a business, get involve in share dealings, music etc.. Very popular with sense of humor ,you are the one your friends and families

will always ask for help, and you are the one actually get money on credit and help your friends. You will have more than 1 relationship, but when u

get settle down you will be a bit selfish anyway. Coz your other half will have a pretty good amount of control in you, be careful! You tend to go for

other relationships! Contacts even you are married at times 'coz your popularity..

You are someone who get along with anyone coz the number 5 is the middle number.. Changes & freedom lovers you are! You are an explorer with magic

on your face. You learn your life through experience and it's your best teacher!!!

Your best match 1 ,2 ,9. Good match 6 ,8 !!!


Number 6

Ooopppss..you are born to enjoy.. You don't care about others. I mean you are always want to enjoy your life time, you are a person.. You will be very

good in either education or work wise or business management! You are talented, kind (but with only people who you think are nice), very beautiful girls

and guys, popular and more than lucky with anything in your lives. All the goodness does come with you. Your mind and body is just made perfect for

love.

You are lovable by any other numbers. But if you are a number 6 man, you will experience kind of looks from most girls and will involve in more than

few relationships until you get married. If you are girl, most of you will get marry/engaged early. You are a caring person towards your family &

friends . If you miss the half-way mark then you are about to suffer physically and mentally. Generally you will lead a very good inner-home happiness

with nothing short of. You are a person of compassion, comfort & fairness, domestic responsibility, good judgment, and after all you can heal this

world wounds to make peace for every life coz you have the great power of caring talent to make this world of love one step further...

Your best match 1, 6, 9. Good match 4, 5 !!!

Number 7

You have got the attraction to anyone out there, you are realistic, very confident, happy, such a talented individual with your education, music, arts,

singing, and most importantly acting too. You have real problems with bad temper! If you are a girl, you are popular with the subjects listed above.

You give up things for your parents. I mean you value your family status a lot, you will be in the top rank when you reach a certain age. If you are a

guy you are popular with girls, you are a very talented too. Most of the number 7s face lots of problems with their marriage life.

Only a very few are happy. You have everything in your life, but still always number 7s have some sort of unfullfilness, such worries all their lifetime.

It's probably the Lord given you all sort of over the standard humans talents and you are about to suffer in family life. So you need to get ready

looking for a partner rather than waiting. If you don't, then you might end-up single. So take care with this issue,
ok?

You are wonderful, friendly, artistic, happy person.. You are born to contribute lots to this world!!!

Your best match is 2. Good matches are 1,4 !!!


Number 8

You are a very strong personality, there's no one out there will understand you. You are very good at pointing your finger at some thing and say "this is

what".
You are more likely to suffer from the early ages. I mean poverty. If your times are not good you might lose either of your parent and end up looking

after your entire family. You often suffer all the way in life.

The problems will not allow you to study further, but you will learn the life in a very practical way. You are the one who will fight for justice and may

die in the war too. You are normally very reserved with handful of friends and most of the time live life lonely and always prepared to help others.

Well. once you get married (which is often late) then your bad lucks will go away a bit and you! u become safe. You will face un-expected problems

such as : the error, government, poisonous animals, accidents.

You are some one with great discipline, persistence, courage, strength which will take you to success. You are a great part of a family team. You are a

fighter!

Your Best match 1 ,4, 8. Good match 5 !!!

Number 9

Hey...you guys are the incompatibles people in the world. You are so strong, physically and mentally... You are often have big-aims. You will work hard

and hard to get there. Normally you suffer in the early age from family problems and generally you will have fighting life.. But when you achieve what

you have done, it's always a big task you have done! You are so much respected in the community, you are a person who can make a challenge and

successfully finish the matter off.

You are very naughty in your younger age, often beaten up by your parents and involve in fights and you seemed to have lots of injuries in your life

time. But when u grow you become calm and macho type.

Love is not an easy matter for you. You are good in engineering or banking jobs coz people always trust you.

Your family life is very good, but will have worries over your children.

Your such qualities are humanitarian, patient, very wise & compassionate.

You are born to achieve targets and serve every one all equally without any prejudice.

You are totally a role model to anybody in the world for a great inspiration.

Your Best match 3, 5, 6, 9. Good match 2

 
 

Monday, July 8, 2013

~Oreo Cheese Cake~

Disebabkan banyak permintaan resepi Oreo Cheese Cake ni, so, petang ni nak share resepi yang sangat senang. Bila makan kek ni rasa dia sebijik macam New York Cheese Cake yang kat Secret Receipe tu. Seriousssss...



Base dia just pakai oreo cincang gaul dgn butter

Bahan-Bahan: 

1/2 cup gula
1/2 cup sour cream
1 tea spoon vanilla extract
500g cream cheese
2 biji telur

*gaul semua


Nak bake pulak, letak dlm bekas cake, letak dalam bekas berisi air. (seperti dalam gambar)


*senang kannnnnnnn.......

~Hari minggu yang panjang~

Morning peeps....

Bermula malam 6 Julai 2013 sehingga lah 7 Julai 2013 adalah hari minggu yang amat panjang bagi saya. Macam-macam yang jadi sepanjang haritu.

Seawal 3.15am dah bangun dan bersiap untuk aktiviti mendaki di Bukit Broga yang mempunyai ketinggian 400meter jew*jew* (tapi pancit la jugak). Lagipun ada orang tu dah oder siap-siap nak minum milo panas. Siap suruh bangun awal n jangan lambat sebab nak fetch kawan-kawan yang lain kat tepi highway tol Kajang sekitar pukul 4am. Tunggu punya tunggu, 4.40am baru la orang yang oder milo panas tu sampai. Kami terus menuju ke tol kajang untuk berkumpul dengan kawan yang lain. Ada yang daripada pj, kl dan shah alam.

Sekitar jam 5.15am kami seramai 8 orang start mendaki. Ya Allah!! Ramai pulak harini yang sama-sama mendaki. Ada 1 kejadian, seorang perempuan chinese yang terjatuh ke gaung. Nasib baik dia tak pengsan, kalau tak, tak de sapa yang tau dia terjatuh. Keadaan masa tu teramat la gelap. Dengan bantuan orang ramai, perempuan tu berjaya di tarik naik ke atas. *kami stuck kat situ almost 15 minit*.









Bukan nak cerita pasal pegi Broga tu, tapi nak cerita apa yang jadi lepas balik dari Broga........ Sampai je rumah, rutin biasa hari sabtu, mengemas rumah, cuci baju dll.... Lepas je sidai baju, duduk kejap depan tv. Mata berat je, masa tu dah 11.30am. Tiba-tiba ada suara perempuan bagi salam n ketuk pintu. Aku bukak n agak terkejut...Dalam hati *uhh...drug addict nih rupanya..confirm nak mintak duit* dannnnnnnnnnnnn

Memang dia datang menangis-nangis mintak simpati. Kononnya 3 hari tak makan. Kalau tengok muka, memang la kesian, tapi dah faham sangat lakonan dia tu. Sebelum ni pernah datang mintak duit untuk beli susu anak, pampers anak, tak de duit nak isi minyak kete untuk pegi kerja, kene halau dari rumah dll. Jadi kali ni kene keraskan hati untuk katakan TIDAK. Mungkin dia bengang sebab selalu mintak duit, dia mesti dapat..Kali ni tak dapat pulak...

Petang 6 Julai 2013, lebih kurang pukul 4.30pm. Nak keluar pegi JJCM, almaklumla, dah nak puasa, nak jugak makan yang dok teringin lama tapi blom ada masa nak makan *eh, faham tak ayat ni?*

Dannnnnnnnnnnnnnnn.........................................




Baru perasan yang kereta kene calar dari depan sampai la ke belakang... So sweet perempuan tu.... So, Keluar la pegi Curve nak JJCM *walaupun hati tak tenang terkenangkan kete yang kene calar* .. Abis msg ke semua abang long dan ayahanda kajang. Memang nak cari perempuan tu. Nasib la, ada orang tu pujuk-pujuk dan dengan kuasa Allah, lembut sikit hati ni. Just let go~ KATANYEEE.... Dia kata nak tanggung semua kos kerosakan. Alhamdulillahhhh.... Berkat nak masuk Ramadhan kot? BIG SMILE :).

Pusing-pusing Curve dan ikea, punya banyak kedai makan, tak de satu pun yang menarik nafsu makan nih. So, plan nak pegi cari western food kat Kg.Baru. Baru je sampai Surian Tower, ferarri rosak pulak... Kuarkan hp nak call bantuan, erkk...bateri tinggal 7% PULOKKKK.. Sempat la msg2 2-3 orang. Tahan cab nak balik kajang, dia charge RM80 kot!! Hambek kauuuuu~ Pastu bila ada tol, passenger kene bayar sendiri pulak tu. Hokey!! ... Sampai rumah, cepat-cepat charge bateri hp. Pinjam power bank Noriy Noi. Pegi balik Surian Tower sebab nak bawak balik ferarri bertuah tu.

1 hal lagi, punya la confident pakai insurance Uniasia *sebab asal dulu memang uniasia* eh..eh..call tanya, rupanya dah lama tak pakai insurance tu. Damnn.. cuba proses data dalam otak ni, ingat balik...Tapi still tak bole ingat pakai insurance mana. So, terpaksala call semua insurance yang ada. Ahh....lambat sangat nak cari, last-last google je towing services. Uwaaaaaaaaaaaaaaaa.............




2.56am, 7 Julai 2013....Baru la sampai bengkel area bangi, n balik tido. Kesian kat noriy noi kene balik Putrajaya pulak. Zzzzzzzzzzzzzzzz....letihnya....

Rasa nya weekend ni terlalu lama masa dia...Macam-macam jadi. Letih sangat...

6pm, 7 Julai 2013, pergi amik kereta kat bengkel. Tukar tensioner n belting...uwaaaaaa... Then terus ke balai polis Kajang nak buat cover report.

Daaa...sakit hati!!










~Chocolate Chips Muffin~

Yes! Saya adalah penggemar tegar chocolate :). So harini saya nak kongsi resepi chocolate chips muffin yang sangat mudah. Dibawah ini disertakan resepi asal untuk membuat chocolate chips muffin ni. Tapi semalam saya sedikit derhaka kepada resepi tersebut dengan mengantikan gula dengan gula perang, menggantikan susu segar dengan susu cair. Hehehehe...tapi still jadi dan sedap.




Bahan-Bahan :

250gm tepung 
2 sudu teh baking powder 
1/2 sudu teh soda bikarbonat 
2 sudu besar serbuk koko 
175gm gula (saya gatal guna brown sugar*jangan ikut saya*)

150gm coklat chip (terpulang dan ikut suka) 
250ml susu segar  (saya guna susu cair sebab tak de stok susu segar di rumah)

90ml minyak 
1 biji telur gred A 
1 sudu teh esen vanilla


Cara-Cara :

1. Gaulkan semua bahan kering dalam 1 mangkuk


2. Gaul bahan basah dalam mangkuk lain. Masukkan bahan kering dalam mangkuk bahan basah. Gaul rata,   masukkan chocolate chip. (saya tak gaulkan chocolate chip sekali, saya tabur dia akhir nanti)

3. Letak dalam papercup (cupcake or muffin cup pun bole). Tabur chocolate chip lagi jika suka. Bakar selama 20 minit.



*senangkan? Thanks to Nigella Lawson sebab ajar buat cake yang simple dan mudah.  :)







Wednesday, July 3, 2013

~Makaroni Bakar~

Morning peeps...

Malam tadi tak bole tido, astro pulak tak de cerita yang menarik. Jadi tergerak hati nak masak makaroni bakar. Tengok-tengok barang kat rumah, tak lengkap nak wat yg selalu buat tu. Banyak barang tak de, sos spegeti, mix vege tak de...ermmm.... otak laju je nak reka resepi sendiri hehehehhe... Dan alhamdulillah menjadi jugak.



Bahan-Bahan:

Makaroni (xkisah bentuk apa pun, sy guna setengah paket)
Serbuk Kari Daging (3 sudu besar dibancuh dengan sedikit air)
Daging Cincang
Susu Cair (setengah tin)
Telur (3biji)
Daun Sup
Daun Bawang
Cheese
Garam
Cili Merah
Bawang Besar (bawang holland lagi sedap)



Cara Masak :

1. Didihkan air, masukkan makaroni. Rebus sampai lembut lebih kurang 10minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Ketepikan.


2. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang cincang. Masukkan rempah kari dan daging cincang. Lembutkan daging sekejap. Masukkan garam.


3. Masukkan makaroni, susu cair, daun sup/daun bawang, cili merah. Kacau rata sebentar. Ketepikan.


4. Griskan dulang dengan mentega. 


5. Masukkan makaroni tadi ke dalam dulang.


6. Curahkan telur.


7. Tabur Cheese parut.


8. Bakar 180'C selama 40 min.



**selamat mencuba. senang n simple :)