Monday, November 19, 2012

~Journey to Vietnam. Saigon Day 1~

Hello peeps,

It was my 2nd trip to Saigon formally known as Vietnam. 1st time pegi dulu masa kerja swasta di Amed Niaga Sdn.Bhd kira-kira 3 tahun lepas. Cuma kali ni tak duduk di hotel mewah 5 star macam dulu-dulu. Kali ni duduk hotel 3 star. Walaupun 3 star, tapi the hotel quite comfortable, clean and nice, plus, we can request halal food for breakfast.





Always remember....

• Nothing is halal unless stated.

-Halal eateries are quite rare in Vietnam. Travellers on a budget would probably opt for maggie mee from 7eleven or pack on some food from home (dry+frozen) to be fully utilized in the hotel rooms.


• Shopping

-Ultimately, the purpose of visiting Vietnam..heheheheheh...










ok......ok.........ok........lupekan pasal shopping......

~Saigon Day 1~
My flight delayed for 1 and half hour....(ni semua mesti gara2 flight pagi yg lewat tak pon sebab ina ngorat pilot air asia tu huhuhuhuhu)

I prepared my self and set in my mind, there is no VIP service this time, tak macam dulu, semua disediakan dan diuruskan.... Jadi untuk mengelakkan kebuluran, im having my lunch siap-siap dalam Air Asia. Uncle Chin's Chicken Rice so yummy uuuuuuuu..... even without their soup.
 *oreo,kit-kat, sneakers, mineral water (xsempat amik gambar sebab pelahap sangat)

The best thing is, 3 seat semua aku konker sebab xde orang. Tapi time tak de orang la aku tak de rasa nak duduk tepi tingkap. Selesa beb...xde mamat busuk or gugurl kekwat kat sebelah.

Sampai kat Tan Son Nhat Airport, aku disambut meriah oleh, staff hotel, ngan besties (1st Group) yg sampai dulu dari aku. Kami ada 2 group. 1st group (Julita, Angela, Maslina, Raja) bertolak dari KL-HoChiMinh pukul 8.30am, 2nd group (me, Lena, Teddy, sorang lagi lupa nama) plak pukul 12.30pm.

Airport

apehal ko pandang2 aku Raja? heheheheh

happy dah lama tak jumpa :)



my ride

Sampai hotel, kami rehat-rehat, mandi, refreshing pastu kami kuar jalan cari kedai ala-ala 7eleven. Nak beli something to eat tengah-tengah malam nanti, time chit-chatting.

Malam plak, kami kuar lagi, cari halal restaurant kat area Saigon City Centre. Ada 1 kedai yang pernah masuk dalam JJCM. Pelayan dia fasih berbahasa melayu. This time im having vietnames beef noodle and mango lassi.


see..its halal lorr

look at the price

beer noolde soup hehehehe wrong spelling sir! 95000 dong bersamaan RM15.20 quite expensive




Ju masih tersenyum walaupun kurang berpuas hati dengan portion hidangan tak setanding harga :) cheerssss

hokey, satu juta dua ribu satu ratus


After that we decided to have a look at Hard Rock Cafe Ho Chi Minh...macam mana agaknya ye?
Kami  buli pelayan yang bole cakap melayu tu, soh tahan teksi kat luar untuk kami..heheheeh... Thats why i suka travelling dengan gugurlssssssss......












the only boboi in our gugurl group hehehehehhe Teddy

gedik la pulak tak nak balik...live band memanggil2 tuuuu~


muka-muka jutawan :) heheheheh

pembahagian harta antara jutawan


*thats all folks...hihihihihih...wait for another entry ~Saigon 2nd day~



No comments: