Tuesday, November 20, 2012

~Journey to Vietnam. Saigon Day 2~

Saigon Day 2.

Beautiful morning. 5am je dah cerah kat Vietnam. Kena bangun awal sebab nanti kene berebut toilet ngan Raja hehehehehe...Ngan Ina xberapa berebut sangat sebab dia memang xkan bangun walaupon jam loceng berbunyi nyaring. Kami dah siap-siap baru la dia terhegeh-hegeh bangun. Heeeeeeeeeeeeeee~ sabau je la. Turun untuk breakfast, yes, they serves halal food. We were having Vietnamese Coffee (memang terbaik), roti bakar, vegetable salad, mango juice...While Ina having chicken soup. Aku tak berapa nak makan chicken soup dia, sebab aku ragu-ragu dengan ke-halal-an chicken dia. Sembelih ke tak?.... Bagi yang confident tu, leh la melantak yek.

Sementara tunggu tourist guide, kami lepak-lepak kat kaunter hotel, tanya macam-macam kat receptionist. Kami buat pilihan today nak pegi mana. So, we decided to choose Saigon City Tour.

Nampak boboi sampai memanjat tuuuu~






Good morning Saigon



Straight heading to Central Post Office, Notre Dame Cathedral - Catholic Church

Seni bina yg sangat cantik :)

terrer x aku menyelit


amah vietnam happy dapat balik kampung, singgah post office hantar telegram kat majikan "bos, extend cuti"



naaaaa....aku menyelit kat anjela plak

outdoor photoshoot



After that we were heading to War Remnants Museum...Memang best, xcukup 2 jam. The museum was opened on September 4, 1975. At present, it is a member of Vietnamese Museum System, of Museum for the World Peace, and of International Council of Museums. The museum is specialized in research, collecting, preserving and exhibiting the remnant proofs of Vietnam War crimes and their consequences. The museum shows numerous remnant proofs for eight current exhibitions inside the museum, and other exhibition in locations other than the museum.















my fav toy :) heeeee~


Having Coffee... yumssss..... Untuk sesiapa yang tak tau, Vietnam adalah pengeluar kopi terbesar di dunia, kedua selepas Brazil. Dan kopi Vietnam lebih sedap berbanding kopi Brazil. Serious ni, try la....



nampak tu muka penagih kopi tegar, ceria je dapat kopi



Lepas belasah coffee Vietnam, beli-belah, pastu beli-belah lagi......Pastu....ahh, malas nak type banyak-banyak, tengok je la gambar yer.







menyelit memang aku terrer, nampak natural kan?..(perasan)


setiap hajat di tampal di dinding temple, bila angin tiup n kertas hajat hilang, maknanya hajat kita dh sampai ke syurga :) so sweet...



untuk pasangan kekasih :)

beriya dengar penerangan



muka penat, tak tahan asap....muka dahaga...kalo aku penagih kopi tegar, ina plak Coach tegar, kami sama-sama pakai Coach, tp Ina punya beli oberseeee uuuuuu..aku beli kat The Garden jewhewhewhew


Dah tengah hari, it's lunch time :)..Yeay!!... Dengan penat, kene lenjan dengan tourist guide, kami pegi makan kat restaurant, lupa nak bagi tau, semua perbelanjaan hotel yang bayar. Sebab included in our package, murah kannnnn...... :))))))))))) big smile, happy gurl i am...:)))))))

Nasi Goreng Seafood, sangat sedap :)

Refreshing
ini adalah dosa kami pada hari itu.....licinnnn.....sorry :p






Dah makan, dah segar, kami pegi ke Reunification Palace, it's a Palace of the South Vietnam former President - it was known as "White House of Viet Nam". Bunker dia pulak memang dikawal sendiri oleh President.








meowww~


Bangunan asal sebelum di bom

sebahagian bangunan yang rosak akibat bom

President Bedroom, sangat simple

1st lady...sorry, serong hehehehehe

mural yang 'handmade'

President Bunker

President Bunker

at the President Bunker





Lepas tu pegi ke........






art yang dibuat menggunakan kulit telur itik...Sangat kagum, nak beli tak mampu plak huhu~


REMEMBER!! JANGAN PEGI TEMPAT NI...SOOO NOOOOO!!!

TEMPAT ALA-ALA PETALING STREET, BIG NO!


NO

YES!!

YES

5.30pm from my room window door

Saigon City waktu malam





Naaaaah.....ada nasi goreng lagi kat tutti frutti

abang ni muka macam hazama kannnn

jutawan hati-hati kira duit

gedik jap ngan abang jual cd ni






.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Good Nite :)

That's all for now, satu hari kami kene belasah n lenjan dengan tourist guide. Sangat baik n petah berbahasa inggeris. Malam tu memang kami semua keletihan...PENGSAN... nanight allll!!

Don't forget to read ~Journey to Vietnam. Saigon Day 3~