Thursday, August 9, 2012

~Resepi Asam Pedas Cik Ponti~

Holla,
Memandangkan ramai yang request resepi asam pedas yang gambarnya di upload dalam facebook, jadi, harini dengan senang hati nak share resepi, so kepada mereka-mereka yang dah cuba buat ikut resepi aku bagi ni, sila la komen kat bawah nak tau juga korang berjaya ke tak wat asam pedas ni :) and ape hasil nya?...



My Asam Pedas (i used ikan tenggiri)




Ikan jenahak/ikan parang/ikan merah 1/2 kilo (ikan ikut selera masing-masing)


Cili kering 20 batang (rebus dan cuci)
buah keras 5 bij
belacan 1/2 inci

(Blend ke semua bahan di atas dan ketepikan)


Bawang merah kecil 5 ulas
bawang putih 3 ulas
serai satu batang yang kecil
kunyit hidup 1 inci.

(Blend ke semua ini dan ketepikan)

bahan-bahan lain untuk ditumis :

biji halba - 10 biji
daun kari - satu batang lurutkan
daun kesum 2 tangkai ikat


Cara-caranya,


1.Panaskan minyak, tumiskan biji halba, daun kari, daun kesum.

2. Setelah naik bau, masukkan kisaran campuran bawang bawang tadi sehingga naik bau dan agak garing.

3. Masukkan pula kisaran campuran cili kering tadi sehingga garing dan naik minyak.

4. Masukkan air bancuhan asam jawa, garam dan ajinomoto dan sedikit air (saya tak menggunakan ajinomoto sama sekali)

5. Setelah mendidih masukkan ikan, tomato dan kacang bendi.

6. Biar mendidih dan kemudian kecilkan api untuk merenihnya.

7 Angkat dan hidang bersama nasi panas.








** sangat senang dan sedap...cuba la.....sharing is caring :) **









2 comments:

rosnita musa said...

daun kari letak jugak ke utk buat asam pedas..? xrasa kari ke nanti..hehe

Miss Sharine said...

rosnita musa : letak, try la resepi ni... kalo sedap bgtau kawan2...heheheh