Wednesday, December 5, 2012

~Terima kasih, Tun Dr Mahathir!~



Terima kasih, Tun Dr Mahathir!

TAHUKAH ANDA??

1. Dia lah yang menggerakkan negara islam yang lain untuk membantu Bosnia & Herzogovinia ketika umat islam disan...a disembelih oleh pengganas Serbia.

2. Dia juga lah yg menghantar ratusan komando Malaysia yang dibawa masuk secara sulit ke Bosnia untuk membantu saudara seIslam ketika era pencerobohan dan pembunuhan beramai-ramai umat Islam di Bosnia ketika itu. “Kalau negara Arab ini tidak datang membantu, kita hantar sahaja askar kita,” - Tun Mahathir.

3) Dia juga lah berpakat dengan kerajaan Sultan Brunei menyediakan jumlah dana yang berjuta dollar untuk membeli senjata dan peluru anti kereta kebal untuk tentera Islam Bosnia.

4) Dia lah yang pernah menangis ketika melawat Bunker yang menjadi pejabat Yasser Arafat di Palestine.

5) Dia juga lah pemimpin islam yg Yasser Arafat hubungi meminta bantuan dan pertolongan ketika diserang oleh rejim zionis.

6) Dia juga lah yg mempertaruhkan nyawa isterinya,Tun Dr Siti Hasmah menaiki pesawat ke Baghdad membawa bantuan kemanusiaan kepada umat islam demi untuk melepaskn sekatan Amerika Syarikat.

7) Dia lah yang digelar MahaFiraun dan dia jugalah yang lantang mengutuk kekejaman Yakjuj Makjuj / Zionis ke atas umat islam serta mempertahankan islam dimata dunia.

8) Dia lah yang berusaha keras, tak hanya duduk berdoa tanpa berbuat apa2.

9) Dia lah yang ketika saudara islam yang berlainan parti mendoakan kecelakaan untuknya. Tapi dia diizin oleh Allah SWT masuk ke dalam KAABAH.

10) Dia jugalah pernah ditembak dan mengorbankan jawatan tertinggi yang beliau ada bagi menyelamatkan umat Islam di Bosnia.

Malah beliau kini dianggap sebagai seorang pemimpin dunia yang berjaya meskipun memimpin sebuah negara yang kecil. Beliau bukan hanya berjaya Memerdekakan negaranya dari semua segi, tetapi berusaha memerdekakan negara-negara lain dari belenggu falsafah pembangunan yang dijana dari barat yang jelas muflis idealistiknya..

Siapa dia? Ya.. dialah..

TUN DR MAHATHIR BIN MOHAMAD, Bekas PERDANA MENTERI MALAYSIA dan manusia yang dihormati UMAT ISLAM dan PEMIMPIN ISLAM seluruh dunia. Thanks Tun!

Kredit: Kakibising

Oh! Media: Mereka yang positif sentiasa mendoakan yang baik-baik untuk insan lain dan lebih memikirkan kebaikan yang pernah dilakukan orang lain berbanding sedikit keburukan atas kekhilafan diri mereka yang juga manusia biasa. Moga kita semua tergolong dalam golongan yang positif.







Tuesday, November 20, 2012

~Journey to Vietnam. Saigon Day 2~

Saigon Day 2.

Beautiful morning. 5am je dah cerah kat Vietnam. Kena bangun awal sebab nanti kene berebut toilet ngan Raja hehehehehe...Ngan Ina xberapa berebut sangat sebab dia memang xkan bangun walaupon jam loceng berbunyi nyaring. Kami dah siap-siap baru la dia terhegeh-hegeh bangun. Heeeeeeeeeeeeeee~ sabau je la. Turun untuk breakfast, yes, they serves halal food. We were having Vietnamese Coffee (memang terbaik), roti bakar, vegetable salad, mango juice...While Ina having chicken soup. Aku tak berapa nak makan chicken soup dia, sebab aku ragu-ragu dengan ke-halal-an chicken dia. Sembelih ke tak?.... Bagi yang confident tu, leh la melantak yek.

Sementara tunggu tourist guide, kami lepak-lepak kat kaunter hotel, tanya macam-macam kat receptionist. Kami buat pilihan today nak pegi mana. So, we decided to choose Saigon City Tour.

Nampak boboi sampai memanjat tuuuu~






Good morning Saigon



Straight heading to Central Post Office, Notre Dame Cathedral - Catholic Church

Seni bina yg sangat cantik :)

terrer x aku menyelit


amah vietnam happy dapat balik kampung, singgah post office hantar telegram kat majikan "bos, extend cuti"



naaaaa....aku menyelit kat anjela plak

outdoor photoshoot



After that we were heading to War Remnants Museum...Memang best, xcukup 2 jam. The museum was opened on September 4, 1975. At present, it is a member of Vietnamese Museum System, of Museum for the World Peace, and of International Council of Museums. The museum is specialized in research, collecting, preserving and exhibiting the remnant proofs of Vietnam War crimes and their consequences. The museum shows numerous remnant proofs for eight current exhibitions inside the museum, and other exhibition in locations other than the museum.















my fav toy :) heeeee~


Having Coffee... yumssss..... Untuk sesiapa yang tak tau, Vietnam adalah pengeluar kopi terbesar di dunia, kedua selepas Brazil. Dan kopi Vietnam lebih sedap berbanding kopi Brazil. Serious ni, try la....



nampak tu muka penagih kopi tegar, ceria je dapat kopi



Lepas belasah coffee Vietnam, beli-belah, pastu beli-belah lagi......Pastu....ahh, malas nak type banyak-banyak, tengok je la gambar yer.







menyelit memang aku terrer, nampak natural kan?..(perasan)


setiap hajat di tampal di dinding temple, bila angin tiup n kertas hajat hilang, maknanya hajat kita dh sampai ke syurga :) so sweet...



untuk pasangan kekasih :)

beriya dengar penerangan



muka penat, tak tahan asap....muka dahaga...kalo aku penagih kopi tegar, ina plak Coach tegar, kami sama-sama pakai Coach, tp Ina punya beli oberseeee uuuuuu..aku beli kat The Garden jewhewhewhew


Dah tengah hari, it's lunch time :)..Yeay!!... Dengan penat, kene lenjan dengan tourist guide, kami pegi makan kat restaurant, lupa nak bagi tau, semua perbelanjaan hotel yang bayar. Sebab included in our package, murah kannnnn...... :))))))))))) big smile, happy gurl i am...:)))))))

Nasi Goreng Seafood, sangat sedap :)

Refreshing
ini adalah dosa kami pada hari itu.....licinnnn.....sorry :p






Dah makan, dah segar, kami pegi ke Reunification Palace, it's a Palace of the South Vietnam former President - it was known as "White House of Viet Nam". Bunker dia pulak memang dikawal sendiri oleh President.








meowww~


Bangunan asal sebelum di bom

sebahagian bangunan yang rosak akibat bom

President Bedroom, sangat simple

1st lady...sorry, serong hehehehehe

mural yang 'handmade'

President Bunker

President Bunker

at the President Bunker





Lepas tu pegi ke........






art yang dibuat menggunakan kulit telur itik...Sangat kagum, nak beli tak mampu plak huhu~


REMEMBER!! JANGAN PEGI TEMPAT NI...SOOO NOOOOO!!!

TEMPAT ALA-ALA PETALING STREET, BIG NO!


NO

YES!!

YES

5.30pm from my room window door

Saigon City waktu malam





Naaaaah.....ada nasi goreng lagi kat tutti frutti

abang ni muka macam hazama kannnn

jutawan hati-hati kira duit

gedik jap ngan abang jual cd ni






.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Good Nite :)

That's all for now, satu hari kami kene belasah n lenjan dengan tourist guide. Sangat baik n petah berbahasa inggeris. Malam tu memang kami semua keletihan...PENGSAN... nanight allll!!

Don't forget to read ~Journey to Vietnam. Saigon Day 3~