Tuesday, July 19, 2011

The Sweet Escape

Night Before.

Packing 'thingsss', try to bawak baju sesikit yang boleh, supaya luggage boleh dibawa naik boarding sekali ngan tuan nyer...

Yang penting haruss lah.... ini..... Di mana juga kamu berada..kamu perlukan INI.....

Thursday, July 14, 2011

Thursday, July 7, 2011

How To Improve Your Life

This is amazing, he died of pancreatic cancer in 2008, but wrote a book ‘The last lecture” before then, one of the bestsellers in 2007. What a legacy to leave behind…

In a letter to his wife Jai and his children, Dylan, Logan, and Chloe, he wrote this beautiful "guide to a better life" for his wife and children to follow. May you be blessed by his insight. 




POINTS ON HOW TO IMPROVE YOUR LIFE

Personality:
 
1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.
2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment
3. Don't over do; keep your limits
4. Don't take yourself so seriously; no one else does
5. Don't waste your precious energy on gossip
6. Dream more while you are awake
7. Envy is a waste of time. You already have all you need..
8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
10. Make peace with your past so it won't spoil the present
11. No one is in charge of your happiness except you
12. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
13. Smile and laugh more
14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.


Community:
 
15. Call your family often
16. Each day give something good to others
17. Forgive everyone for everything
18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6
19. Try to make at least three people smile each day
20. What other people think of you is none of your business
21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.


Life:
 
22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do.
23.
GOD heals everything
24. Do the right things
25. However good or bad a situation is, it will change
26. No matter how you feel, get up, dress up and show up
27. The best is yet to come
28. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful
29. When you awake alive in the morning, thank
GOD for it
30. If you know
GOD you will always be happy. So, be happy.

While you practice all of the above, share this knowledge with the people you love, people you school with, people you play with, people you work with and people you live with.
Not only will it enrich YOUR life, but also that of those around you.







 

Wednesday, July 6, 2011

~hometown~

Dah lama rasanya tak berBlog secara serious. Macam tak ada idea nak berBlog. Last week pulak balik ke kampung Perlis untuk melawat maktok yang baru menjalani operation mata. Singgah sebentar di Alor Setar untuk berjumpa family. Huuu~ Rasanya sudah 2 tahun tak 'pulang' ke kampung halaman, menjejakkan kaki di rumah sendiri. Ya, mungkin benar 'kata-kata' sedara yang lain, yang aku ni 'merajuk'. Ya! memang aku merajuk. Tapi kini aku lupa, apa yang aku rajukkan sangat sampai aku x jejakkan kaki ke rumah. Apapun ampun dan maaf aku minta dari mama n papa. Dah lama tak balik ke Alor Setar.



Balik ke rumah sendiri rasanya seperti menumpang di rumah orang. Serba tak kena rasanya. Mata juga seperti malu-malu ayam nak lelap. Akhirnya pukul 5am baru boleh melelapkan mata yang letih ni.

Sepanjang-panjang aku tak bole tido, aku belek2 gambar-gambar lama yang semakin pudar di makan anai-anai. Gambar zaman muda-muda bapak aku. Fuhhh... Handsome! Dari dulu lagi memang kawan-kawan aku dok tangkap cintan dengan Encik Rosedi. Dari sekolah redah  rendah sampai la sekarang ni. Gambar konvo aku di Uitm pon aku jumpa... Hik.Hik.Hik.... Kelakar tengok gambar-gambar lama.

Ulang alik Perlis-Alor Setar-Perlis-Padang Besar-Langkawi-Alor Setar. Sempat singgah ke Langkawi sebab nak cubit pipi Rafael yang super active, super fun and super bossy (Pa'el pandai main angry bird woooo)... Pastu sempat la jumpa Encik Azree aka Monyet kat Pantai Chenang...
Pa'el

Azree aka Monyet
time to go home~
 
 Sempat juga aku menimbang berat badan..huuu~45kg....GUMUKKKKK...help!


Apapun rasanya macam tak cukup 4 hari bercuti ke UTARA....



BYE~BYE~
-N-

~AJAR! bukan KURANG AJAR~

AJAR! Bukan buat KURANG AJAR!


Most people who insult other people are insecure. 
They think that it will make them feel better if they put someone else down, or they insult the other person to take attention off of themselves. 
Sometimes people who are angry insult other people because they are not mature enough to think of a different way to handle their anger except to try to start a fight or to try to make the other person feel bad.


p/s: May Allah shows a guidance, Selagi kita masih bernafas, Pintu taubat masih lagi terbuka luas.









Bila baca, tiba-tiba teringat satu kejadian yang berlaku di tangga office aku, apabila orang-orang ni memaki hamun dan mencaci antara satu sama lain, padahal orang yang di maki dan di hamun itu adalah orang yang teraniaya. Apa pun semoga Allah sahaja yang dapat membalas segala tipu helah dan tipu daya kamoo~ yer... Tak kuaseee den nak melayan.
Kadang kala orang ini memalukan kita kerana dia merasakan kedudukan dia goyah, jadi dia menggunakan senjata ini untuk melemahkan pihak lawannya. Tak kira la dahulunya mereka ini berkawan 'baik'. Orang-orang seperti ini sanggup menikam rakan baik nya sendiri dari belakang... Ada pula bila kedudukan seseorang itu goyah sanggup menggadaikan 'relationship' yang terbina semata-mata ingin diterima oleh orang sekeliling. 
 
Apa pun aku percaya pada Allah, tuhan yang satu. Yang menjadikan langit dan bumi. Dan aku percaya tuhan itu maha adil dan akan memberikan balasan setimpal. Amin~














DOA MOHON KEKUATAN APABILA TERANIAYA 

albarakah

Lalu diadakan di antara mereka dinding yang mempunyai pintu. Disebelah dalamnya ada rahmat dan di sebelah luarnya dari situ ada siksa.








(Penulis : Ust. Syamsuddin Noor , Buku : Dasyatnya doa orang yang teraniaya)
Petikan buku :

Berhati-hatilah terhadap doa orang yang teraniaya. Di antara dirinya dengan Tuhan tidak ada hijab. Sumpah, cacian dan kata-katanya adalah doa yang didengar Allah. Allah berfirman dalam hadits qudsi: Demi kemuliaan-ku, Aku akan tolong orang yang teraniaya itu dalam waktu dekat'.

Peringatan buat Anda. Jangan sekali-kali menganiaya orang lain, baik dengan kata-kata maupun tindakan, baik dalam bentuk perampasan kehormatan maupun perampasan kepemilikan, sekecil apapun. Berikan hak orang sebagaimana mestinya. Karena orang yang Anda aniaya itu akan dibela Allah...