Thursday, March 31, 2011

~18SX..syuuuuuuuuut~

Two old friends - a Chinaman and a Malay were having a conversation recently ....

Apek: Lu potong zaka ada bagut ka?

Ali: Manyak bagus. Bila lu potong haa, lu punya barang manyak bersih loo...

Apek: err ... saya kawan ala cakap, potong zaka aaahh.... manyak ploblem..

Ali: Apa problem?

Apek: Manyak buang lui, lagi aah... dia punya performance tadak bagut...  manyak cinang semputloh ...

Ali: Cehh... apek, lu apa cerita... saya suda lama potong. tada apa problem... bini saya manyak puas woo...

Apek: Lu mini puas sama itu potong zaka ka?

Ali: Ya laa. Bila lu potong aahh... lagi sedap main woo.. lu lagi lambat pancut..

Apek: err... lu punya 1.3 atau 1.5??

Ali: woi apek cakap baik2 sikit ha ... saya punya 6 inci laa..

Apek: Tiu nia ma... lu jangan main2 haa... mana ada potong zaka 6 inci..

Ali: Cilaka apek ni...nah tengok (opens his trousers).

Apek: Chee sin punya olang.....gua tanya baik2 ... lu tunjuk lupunya lanchiau..

Ali: Abis... lu tada percaya..saya tunjuk la..

Apek: Saya tadak tanya sama lu punya lanchiau... Saya tanya lu pasal itu nasional car... potong zaka.. bolo punya olang..



Ali: Aiya... apek... lain kali lu sebut betul2 la....kasi susa saja..
Bukan potong zaka la..... Proton Saga........lah




(kikikikikikikiki...jgn gelak jatuh kerusi sudahhh....)

Read this....It could save your life!!

EATING FRUIT...
It's long but very informative


We all think eating fruits means just buying fruits, cutting it and just popping it into our mouths. It's not as easy as you thi nk. It's important to know how and when to eat.

What is the correct way of eating fruits?
IT MEANS NOT EATING FRUITS AFTER YOUR MEALS! * FRUITS SHOULD BE EATEN ON AN EMPTY STOMACH.

If you eat fruit like that, it will play a major role to detoxify your system, supplying you with a great deal of energy for weight loss and other life activities.=2 0


FRUIT IS THE MOST IMPORTANT FOOD.
Let's say you eat two slices of bread and then a slice of fruit. The slice of fruit is ready to go straight through the stomach into the intestines, but it is prevented from doing so.

In the meantime the whole meal rots and ferments and turns to acid. The minute the fruit comes into contact with the food in the stomach and digestive juices, the entire mass of food begins to spoil....


So please eat your fruits on an empty stomach or before your meals! You have heard people complaining - every time I eat watermelon I burp, when I eat durian my stomach bloats up, when I eat a banana I feel like running to the toilet etc - actually all this will not arise if you eat the fruit on an empty stomach. The fruit mixes with the putrefying other food and produces gas and hence you will bloat!


Graying hair
, balding, nervous outburst, and dark circles under the eyes all these will NOT happen if you take fruits on an empty stomach.

There is no such thing as some fruits, like orange and lemon are acidic, because all fruits become alkaline in our body, according to Dr. Herbert Shelton who did research on this matter.  If you have mastered the correct way of eating fruits, you have the Secret of beauty, longevity, health, energy, happiness and normal weight.


When you need to drink fruit juice - drink only fresh fruit juice, NOT from the cans. Don't even drink juice that has been heated up. Don't eat cooked fruits because you don't get the nutrients at all. You only get to taste. Cooking destroys all the vitamins.


But eating a whole fruit is better than drinking the juice. If you should drink the juice, drink it mouthful by mouthful slowly, because you must let it mix with your saliva before swallowing it. You can go on a 3-day fruit fast to cleanse your body.. Just eat fruits and drink fruit juice throughout the 3 days and you will be surprised when your friends tell you how radiant you look! 


KIWI:
Tiny but mighty. This is a good source of potassium, magnesium, vitamin E & fiber. Its vitamin C content is twice that of an orange. 

APPLE:
An apple a day keeps the doctor away? Although an apple has a low vitamin C content, it has antioxidants & flavonoids which enhances the activity of vitamin C thereby helping to lower the risks of colon cancer, heart attack & stroke.

STRAWBERRY:
Protective Fruit. Strawberries have the highest total antioxidant power among major fruits & protect the body from cancer-causing, blood vessel-clogging free radicals.. 

ORANGE :
Sweetest medicine. Taking 2-4 oranges a day may help keep colds away, lower cholesterol, prevent & dissolve kidney stones as well as lessens the risk of colon cancer. 

WATERMELON:
Coolest thirst quencher.. Composed of 92% water, it is also packed with a giant dose of glutathione, which helps boost our immune system. They are also a key source of lycopene - the cancer fighting oxidant. Other nutrients found in watermelon are vitamin C & Potassium. 

GUAVA & PAPAYA:
Top awards for vitamin C. They are the clear winners for their high vitamin C content. Guava is also rich in fiber, which helps prevent constipation. Papaya is rich in carotene; this is good for your eyes. 

Drinking Cold water after a meal = Cancer! Can u believe this?? For those who like to drink cold water, this article is applicable to you. It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion. Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food.. It will line the intestine. Very soon, this will turn into fats and lead to cancer. It is best to drink hot soup or warm water after a meal. 


A serious note about heart attacks HEART ATTACK PROCEDURE': (THIS IS NOT A JOKE!) Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting. Be aware of intense pain in the jaw line.. You may never have the first chest pain during the course of a heart attack . Nausea and intense sweating are also common symptoms.. Sixty percent of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up. Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know the better chance we could survive... 



Read this....It could save your life!!

~suka suki~

Cerita ini tidak melibatkan individu yang hidup atau pun yang mati. Sekadar untuk perkongsian bersama

baca sampai habis tau,,
^_^




Suami sy seorang jurutera,sy mencintai sifatnya yg semulajadi dan sy menyukai perasaan hangat yg muncul dihati sy ketika bersandar dibahunya.


3 tahun dlm masa perkenalan dan 2 tahun dlm masa pernikahan,sy harus akui bahawa sy mulai merasa letih,lelah,alasan-alasan sy mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yg menjemukan.Sy seorang wanita yg sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus.Sy merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yg sentiasa mengharapkan belaian.Tapi,semua itu tidak pernah sy perolehi.Suami sy jauh berbeza dari yg sy harapkan,rasa sensitifnya kurang.Dan ketidakmampuannya dlm mencipta suasana romantis dlm perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan sy terhadap cinta yg ideal.


Suatu hari,sy beranikan diri untuk mengatakan keputusan sy kepadanya,bahawa sy inginkan perceraian.


"Mengapa?" Dia bertanya dengan nada terkejut.


"Siti letih,abang tidak pernah cuba memberikan cinta yg Siti inginkan."Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya.Kekecewaan sy semakin bertambah,seorang suami yg tidak dapat mengekspresikan perasaannya,apalagi yg boleh sy harapkan daripadanya?Dan akhirnya dia bertanya.


"Apa yg Abang boleh lakukan untuk ubah fikiran Siti?" Sy merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.


"Siti ada 1 soalan,kalo Abang temui jawapannya didalam hati Siti,Siti akan mengubah fikiran Siti."

"Seandainya Siti menyukai sekuntum bunga cantik yg ada ditebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu,Abang akan mati.Apakah Abang akan lakukan untuk Siti?"


Dia termenung dan akhirnya berkata,"Abang akan memberikan jawapannya esok."Hati sy terus menjadi gundah mendengar responnya itu.


Keesokan paginya,dia tidak ada di rumah,dan saya menemui selembar kertas dengan coretan tangannya dibawah sebiji gelas yg berisi susu hangat yg bertuliskan...


"Sayangku,Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu,tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya."Kalimah pertama itu menghancurkan hati sy.Namun,sy masih terus ingin membacanya.


"Siti boleh mengetik dikomputer dan selalu mengusik program didalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor,Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti memperbaiki program tersebut."


"Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu,dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang."


"Siti suka jalan-jalan di shopping complexs tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat baru yang Siti kunjungi,Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yg lain dan menbawa Siti pulang."


"Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu 'teman baik' Siti datang setiap bulan dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yg sengal itu."


"Siti lebih suka duduk di rumah,dan Abang selalu risau Siti akan menjadi 'pelik'.Dan Abang harus membelikan sesuatu yg dapat mengiburkan Siti di rumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal yg kelakar yg Abang alami."


"Siti selalu menatap komputer,membaca buku dan itu tidak baik untuk mata Siti ,Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti,Abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu."


"Tangan Abang akan memegang tangan Siti,membimbing melusuri pantai,menikmati matahari pagi dan pasir yg indah.Menceritakan warna-warna bunga yg bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu."


"Tetapi sayangku,Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati kerana Abang tidak sanggup melihat air matamu mengalir menangisi kematian Abang."


"Sayangku,Abang tahu,ada ramai orang yg boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintaimu."Untuk itu sayang,jika semua yg telah diberikan oleh tangan,kaki,mata Abang tidak cukup bagi Siti.Abang tidak akan menahan Siti dari mencari tangan,kaki dan mata lain yg dapat membahagiakan Siti."


Airmata sy jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur,tetapi sy tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.


"Dan sekarang,Siti telah selesai membaca jawapan Abang.Jika Siti puas hati dengan semua jawapan ini,dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini,tolong bukakan pintu rumah kita,Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti.""Tetapi,jika Siti tidak puas hati,sayangku...biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang,dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu.Percayalah sayang,bahagia Abang bila Siti bahagia."


Saya terpegun.Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat.Lalu sy segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar ssambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan sy.


Oh!!KIni sy tahu,tidak ada org yg pernah mencintai sy lebih dari dia mencintai sy.Itulah cinta,di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam kewujudan yg kita inginkan,maka cinta itu telah hadir dalam kewujudan yg tidak pernah kita bayangkan sebelum ini.





Tuesday, March 29, 2011

**WaT HiLaNg MenGantoK**

Samdol pergi ke sebuah pekan untuk membeli buah durian... lalu dia menghampiri seorang penjual buah durian yang merupakan orang asli tempatan...
 
Samdol : "Bang harga durian ini berapa?"
Org Asli : "yang ini.. sepopit sebiji"
 

Samdol kebingungan mendengar jawapan dalam bahasa orang asli itu kerana dia tidak memahami berapa nilainya sepopit itu.. lalu Samdol buat2 tahu dan cuba menawarinya..
 

Samdol : "Bang.. Boleh kurang sikit tak"?
Orang Asli : "Boleh aje, nak kurang berape?
Samdol : "Lahupa.. boleh ya!"
 

Penjual orang asli itu kebingungan.. lalu bertanya pada Samdol..
 

Orang Asli : "Lahupa itu berapa?"
Samdol : "Cakap dulu.. Sepopit itu berapa?"

~Mengantok leww..Helppp!!~

Kerja banyak nie, sebab semalam aku amik cuti sbb nak bawak abang aku g anta tender kat KDN... Harini menjawap la aku. Dah la keje 'urgent', ngantok plak tu..haihhh... Jeling-jeling jam kat dinding tu baru kul 3.15pm... Adoiiiiillaaaa... Lambat lagi nak kul 5, mata xleh bukak nie...so, seorang kawan sekolah rendah masa aku kat JB send email citer yg bole wat aku ketawa... so, enjoy...



Satu petang yang hening...aku (selamat bin dol ) duduk berehat2 di depan
umah sambil menghisap rokok jenama Thailand(murah skit) huhuhu..sementara
itu anak ku yang berusia 3 tahun sedang bermain2 di ruangan tengah...aku
lihat dia tersenyum sorang2..ape lah yang dia pikir agaknyer...isteriku?ade
kat dapur nun..memasak. bahagia kan famili ku ini...isteri ku mmg ckup rajin
memasak, anak ku pulak petah berkata2 menghiburkan kami se
famili..alahai...aku senyum sorang2 gak bangga memiliki famili ni....

Tgh aku dok senyum2 tetibe anak aku dtg...'abah..mak nak cerai...'
Aku tersentap..mata ku otomatik bepinar..rokok tetap maintain kt mulut..

Tetibe je dia nak minta pepisahan??? Aku ni bkn insan yang lemah,cukup
nafkah zahir batin kat bini aku tuh.
Umah ni pun aku beli pakai nama dia...(aku beli je...dia yang bayar..hehehe)
pas tu keta kt depan umah tu mmg aku dah habis bayar pun khas utuk dia
(kancil 660 thn 1999)hape lagi yang kurang..dengan panas kepala ni aku
terjah dia kat dapur

'YAH, APE KURANG KE KASIH SYG ABE KT AWOK?, APE ABG NI TAK HENDSOME LAGI KE
SMPAI AWAK NAK MITA TUUUUI!!! TERGAMAK AWAK WAT ABG MACAM NIE.....!!!!'

Ape nie bang....susah sgt ke nak bagi?

YAH! AWAK JGN UJI SAYA!

Iye lah..lau berani buat lah...

YAAHHHHH......AWAK MELAMPAU! Kaki aku dah mengeletar,peluh menitik2,idung
aku kembang kempis,kat telinge aku dah terdengar2 lagu Anang..jari jemari
dah sejuk...sanggup kah aku ucapkan perkataan itu....

Iye..buat lah bang OIIIII...saya nak masak gulai ni g lah ambik serai tu
cepat..boboi tak cakap kat awak ke...

HAH SERAI??????? Betuah punyer anak...pelat....

Serai Vs cerai...
B carefull ngan bahasa anak anda...
Jgn biarkan hidup anda diselubungi Misteri....
Hihihihik hukhuk





AdA aPa DeNgAn 27 March 2011??

Ada apa dengan 27 March 2011? Hari ahad, aku g mandi sungai ngan kwn2 UUM aku... Syokkk sebab ada wat bbq sekali. Dah lama aku plan nak wat bbq, nak wat makan2....Seawal 8.30 pagi kami dh gerak dari rumah masing2, aku gerak dari Kajang, Ju and Angela  plak gerak dari rumah dia kat Kelana Jaya... Kami jumpa kat parking Sg.Congkak. Yang kelakar nyer, puas aku tggu kat tepi jalan, rupenyer dia dh sampai dulu kat sana. Parking kne bayar RM 3 dah sekarang. Nak masuk kene bayar RM1 seorang. So kami jalan laaa, cari port yg best, yang air dia dalam, bersih dan yang penting xde org yg bershampoo-shampoo dekat2 dengan port kami... Hampeh diorg nie, mcm kat rmh xleh shampoo rambut. Ada tu, Ju nampak orang berus gigi kat sungai tu..adoiiilaaa....hampeh korang kan...

Makanan yang ada hari tu kek batik, ikan kembung, ikan boya (ikan cencaru), chicken wing, kerang, ikan siakap, sosej, keropok lekor, pisang goreng, macam-macam ada... Kalo tengok orang yang datang just 4 org, tp jgn xtau semua makanan habis licin..kikikikikki...yang paling kuat makan mcm hantu raya tu si JU. Lepas mandi naik makan, lepas mkn aku g mandi balik <--excited lebey...aku mandi, Ju makan lagi, aku naik ratah chicken wing, Ju tgh mkn lagi, aku turun balik mandi sungai, Ju masih meratah lagi...adoiiilaaa.... Kalo tgk live, mesti korang xcaya, Ju tu cute miut je...




































sejukkk...grrrrr





time 2 go home







Monday, March 28, 2011

~It's My Life~

 
 
I don't consider myself.. 'SINGLE & ALONE'
I consider myself ' INDEPENDENT & AVAILABLE'.. =]
 
 
 
 
 
 
 

Sunday, March 27, 2011

Nasi Lemak OWH Nasi Lemak

Sebelum ni aku pernah cerita tentang secupak beras. Dan kisah tu terjadi masa kat Uitm Shah Alam. Kali ni aku nak cerita tentang Nasi Lemak..Nyam..nyam...dh la aku tengah lapar skrgnie..adoiiila...


Dulu masa study aku pernah cuba jual nasi lemak sebagai effort nak cari duit. Bermodalkan 30 hennget sebagai deposit, untuk 30 bungkus nasi yang aku jual RM1.20 sebungkus, so dengan bangganya aku menggangkutt satu beg besar nasi lemak dari supplier aku....actually aku cuba jual nasi lemak ni sebab cuba nak berdikari n takmau mintak duit dari parent aku...This story happend masa aku wat Degree dekat UUM sintok yang amat 'uptown' tu.

So untuk memulakan perniagaan, aku pun dengan perasaan bangga bergelar usahawan muda. Mula memasang angan angan untuk membeli sebuah kete Lexus bagi memajukan lagi perniagaan nasi lemak aku ni.. eceewahh... acah je.. boleh bankrup kalau minded hari pertama dah macam ni.hehe... so bagi memulakan serangan ke atas pelanggan pelanggan berpotensi...... aku start dengan menerjah dari bilik ke bilik bagi melebarkan pasaran.. Abang Nas Ahmad pun takleh lawan dengan skill terjah aku ni..sebab dia bawak microphone je.. aku bawak nasik lemak 10 kilo woooo..sapa lg hebat??... .

The story begin..tingkat demi tingkat aku serang... panjat tangga..turun tangga  OMG "Ya aLLAHH!" ...penat nak mam**... sebab tangga Bukit Kachi ni di designkan bagi kegunaan hantu galah sebenarnya. Sebab anak tangga dia terasa macam senam robik pun ada bila nak melangkah.. Setelah gigih berusaha, cerita ini mula sampai ke ending nya,.. biasala.. cam movie.. mesti ada happy ending, walaupun actually it's a sad story. Then after a few hours mencuba... aku realized yang nasi lemak antarabangsa yg aku cuba nk ketenghkan ni tidak mendapat sambutan.Ye, aku lupa ada cuti panjang, sbb tu ramai yg dah balik kampung masing2.. my plan utk cari duit akhirnya turn into dead road (jalan mati) .. sebab my last buck yg ada dah pun di laburkan untuk beli nasi lemak ni..and now.. im officially broke..uhuk..uhuk. Sedikit kudrat yang masih ada aku lepaskan pada tangga dengan menyanyi riang (menangis kat tangga sebenarnya).. im cryin..sepuas puasanya... terasa sungguh alone.. huk huk huk.. maybe sapa yg kenal aku dekat Kampus Sintok nampak aku gelak2.. happy2.. but alot of sad story of me yang orang semua tak tau..

Pastu tiba2 ada sesuatu yang terdetik di hati, "apa kata aku sedekah kan je nasi lemak ni"..So, aku letak kat 1 sudut kat kolej, aku letak note "percuma, sila ambil 1"..Ye akhirnya aku wat amal jariah lg.:p Daripada membazir, baik aku sedekahkan je nasi lemak ni..Panas lg tuhh.

This is the story of my life.. i always share my hapiness but kedekut bila bab bab bersedih.. sebab aku suka simpan sorang...huu..hmmm...sob sob.. goodbye and good nite.. thanks for reading my blogs.. love u all.. muahhzz... :)

Thursday, March 24, 2011

~Got to go By Najwa Mahiaddin~



This time i'm gonna live my life
I ain't no stepford wife
No i ain't perfect
Gonna find somebody who's worth it
And no u ain't that person
Coz i caught you constantly flirtin'
With my bestfriend

(#) So i guess i say goodbye
I'll find me another guy

(*) Why (why why why)
You always makin' me cry (cry cry cry)
No i can't stand it
No u can't be my man
It don't matter who u are
Even if u were a star

($) You've got to go (go go go go go go)

Read my lips i'm leavin'
and no no i ain't teasin'
This time it's for real
Gotta find u another girl
Coz this one sure ain't stayin'
By the time u finish what u're sayin'
I'll be gone

Repeat (#) (*) ($)







Kelisa Biru? Bior betul....

Pada suatu malam yang hening dan sunyi di lebuhraya utara selatan kelihatan sebuah kelisa biru tersadai di sebelah lane kerosakan. Ada orang tua yang berdiri disebelahnya,pemilik kelisa tu sedang berjalan kehulu kehilir cuba menahan kereta supaya membantu.tidak ada sebuah kereta pun berhenti.tiba-tiba datangla sebuah kereta evo10 berhenti di sebelah kelisa tadi.

"Ada apa nie pakcik,kereta rosak ke?"tanya pemuda berusia dalam lingkungan 20an."a'ha rosak "jawap pakcik tu simple aje....

"Ok,cam nie,saya ada tali nanti saya ikat kat kereta saya dan saya tarik kereta pakcik sampai tol"mamat nie bagi idea.

"worrait gak tu...", tapi....nanti kalau pakcik rasa awak bawak laju pakcik akan hon dan bagi high beam"

"Ok pakcik"..mamat nie pun ikatlah tali kat kereta kelisa didepan dan hujungnya diikat dibelakang bumper evonye.
dia pun jalanla..dengan slow dan berhati-hati. Dalam lima kilometer mamat nie laju le sikit,apalagi pakcik tu pun hon dan bagi high beam la kat mamat tu.Mamat tu pun slowkan balik..

Tiba-tiba ada sebuah ferrari datang dari belakang dan press minyak kat mamat evo10.apa lagi,jiwa muda patang dicabar, dia pun tekan la minyak rapat nak kejar ferrari nie...lupa la pulak dia dengan kelisa org tua yg diikat kat belakang kereta dia.

Orang tua tu punya la hangin satu badan,dia pun hon dan bagi hi beam bagai nak rak.Mamat evo10 tu dah tak sedar dah angin punya pasal.
Kebetulan pilak polis ada buat speed trap kat bawah jambatan.

Vrooommm......bedesup peginye... ini dah lebih speed limit nie...kate polis nie..cecah 250kmj memasing nie... Dia pun contact la kengkawan dia kat depan supaya saman kereta-kereta yg laju nie...

"Over..over,ada tiga buah kenderaan memandu melebihi had laju,sebuah ferrari,sebuah evo10 dan sebuah lagi kalau aku cakap korang mesti tak percaye punye.........sebuah kelisa biru tengah cucuk angin evo10 tu dan bagi hon dan hi beam nak potong!!!"
 (buat hilang mengantok :p)

Wednesday, March 23, 2011

Innocence At Its Best...


A little boy, after being shouted at by his mom (sitting sadly)
Dad asked : "What happened son?"
Kid :  "Dad, I can't handle your wife anymore! I want my own wife!"  

 
‘ HAVE A GREAT DAY ‘

Tuesday, March 22, 2011

" kerana se'cupak' beras "

Aku ingat lagi satu waktu dulu. Sewaktu belajar dekat Uitm Shah Alam. Masa tu aku menyewa di Condo Sri Mahligai, Sec 9, Shah Alam. 1 blok ngan pilot2 muda yg handsome heheheheh...

Aku serumah dengan Kak Ziana n husband (Acu), Kak Lily. Sewa bilik agak mahal kat sini. Kak Ziana n Acu duduk masterbed room, Kak Lily bilik 2nd and aku bilik ke 3. Masa tu plak aku just sambung 1 paper yg gagal!!..Paper agama. Gagal seyyy...so, masa tu kami semua agak sengkek gila la..kesiann...sadisss...Kak Ziana hanya berkerja sebagai penjaga kaunter di tempat games di Shah Alam Mall atau lebih dikenali ngan Plaza Masalam, Acu xberkerja dan masih mencari kerja, Kak Lily xberapa terasa sangat sbb dia masih ada abang sayang yang leh tanggung sewa rumah, mkn-minum, bil2 yang ada...Bagi kami, agak sesak sgt2 dh.

Aku ingat lagi, masa tu, aku, kak ziana n acu tengah xde duit, mmg ZERO...awal pagi kami dh bangun sebab lapar. Last2 kak Ziana bg idea, kita kemas rumah, jumpa duit terselit mana2 kita kumpul...

So, kami mula la aktiviti mengemas rumah. Memang ada la duit terselit..Syiling2 yang kak lily buang2 tu kami kumpul. Happy bukan kepalang. Tambah dengan duit tabung kak ziana xsampai rm4 dalam tangan.

Kak Ziana " xpe la lynn, kita beli mana yang mampu je, pandai la akak nak masak nanti "

Pastu kami sama2 turun g mini market kat bawah condo, beli beras 1 cupak, ikan bilis 50sen...dan telur sebiji dan juga cili padi.

Kami balik, beras tu kami masak bubur, goreng bawang, cili padi n ikan bilis, maka, tengah hari tu dapat la kami mkn dengan kenyang...Alhamdulillah...aku hampir2 menangis bila suap bubur tu masuk mulut. Tak pernah se'sengkek' ini seumur hidup, sampai nak mkn pn xde duit nak beli nasi bungkus. Tu la pengalaman masa belajar dulu. Tapi kerana pengalaman itu la, aku menghargai kawan-kawan yang sama2 susah dulu. Macam Kak Ziana n Acu. Kerana secupak beras tu la kami sama2 meratah bubur nasi paling sedap (masa tu la)...

Kerana secupak beras tu la kami merasai bagaimana susahnya nak mencari sesuap nasi. Dan kami bahagia bersama. Walaupun serba kekurangan, tapi kami tetap sama2 menikmati hidangan. :') Dan Kak Ziana, kawan paling baik pernah aku jmpa, walaupun ada semangkuk nasi, dia tetap share ngan aku. Yang xde pertalian saudara pon ngan dia.

Kerana secupak beras itu la aku amat2 menghargai 'friendship' yg ada. Biar susah sama2, senang sama2. Tapi kawan yang aku jmpa akhir2 ni semuanya kawan masa aku senang je, wat aku ni platform sbb xde tmpt nak berteduh, xde duit nak makan, xde org nak payung bila nak berhibur, xde kereta nak berjalan dan yang paling best aku leh bawak diorg jalan2 oversea lg.. Akhirnya apa yang aku dapat?!

Windu rasanya waktu tu... Sekarang ni pn kalau aku teringat kat diorg, aku mesti masak bubur. Yang xbestnyer bila makan sorang2...Bila mkn ramai2 nie, segala kesusahan xterasa...Yang berat jadi ringan, yang susah jadi senang.

Tapi aku lost contact ngan kak ziana n acu bila aku sambung Degree kat UUM sintok. Lost contact sebab diorg terpaksa gadai hp untuk meneruskan hidup. Untuk sesuap nasi. Dengar2 diorg dh bercerai n masing2 dh kawin lain.

Apa pn aku doakan semoga diorg bahagia dengan hidup diorg. Aku sayang diorg...

" kerana se'cupak' beras "

Monday, March 21, 2011

~SKBU(2)JB~

" bila la korang nak wat 2nd reunion nie "

Ni semua gambar-gambar our 1st reunion, hope ada yg 2nd, jgn diam je yek ANAS KACAK (and wife), YUSRIMAH, JUNE, HARRIS, IWAN, IMRAN, AZNIE dll




Harris
 
Zai n Aznie