Thursday, February 17, 2011

sEMUA tU tAkDIR TUHAN tENtUKAN~bERsABaRLah wAHAI tEMAN

Harini mengantok sangat kat office, smlm pg tgk E6 kat cocobanana, kebetulan seorang kawan lama baru beli camera maheii...so, dia nak test2 n mntk i jd model FREE of CHARGE..kekekeke..

Last week, i'd received a call from my friend. She said she @ the hospital cos of minor strok (maybe) or high blood pressure (maybe). Patut la dari pagi dok email2 dia xbalas. Slalu kami boring2 dok email cite lawak2 or tanya khabar masing2. Yang kelakar tu office dia kat tingkat 6 (bhgn tatatertib) je, aku lak kat tingkat 1 (bhgn service)... bukan la jauh sgt, tp sbb masing2 ada kerja masing2 dan perlu ada di tempat masing2, sbb tu la ssh nak jmpa, jadi untuk mengeratkan persahabatan kami sejak setahun lepas, kami berEMAIL-emailan di tmpt masing2..hihihi..

Tak pe la sahabat, banyak-banyak kan lah berdoa minta pertolongan ALLAH, semoga semuanya berjalan dengan lancar. Rajin2 pegi fisioterapi n mkn ubat yang doktor bagi tu yekk. Setelah seminggu MC, dia dtg kerja seperti biasa. Dan agak terharu bila dia yang turun ke bawah (tingkat 1) untuk melawat aku yg sihat nie...:') (thanks)..Tgk keadaan dia mmg agak teruk la, tp belum parah lagi. Susah nak bercakap dan kelopak mata belah kanan agak lambat berkelip dari belah kiri.

Doktor sarankan dia supaya kunyah chewing gum belah kanan selalu utk pulihkan otot muka belah kanan..Sabar tau wak...ikut je ckp doktor..Kita pn kne ikhtiar gak...

So, atas dasar sahabat, saya sediakan 1 resepi utk sahabat saya tu..Mungkin dia membaca blog ni, jadi, kalo ada masa tu try la resepi ni..Yang lain pon bole mencuba gak. Semua tau kan khasiat OAT?

 SWISS OATMEAL
Swiss Oatmeal

Ingredients

  • 1-1/2  cups  water
  • 3/4  cup  steel-cut oats
  • 3/4  cup  fat-free milk
  • 1  6-oz. carton  plain low-fat yogurt
  • 3  Tbsp.  honey
  • 1/4  tsp.  apple pie or pumpkin pie spice
  • 1/8  teaspoon  salt
  • 1/2  cup  assorted dried fruit, such as cranberries; blueberries; snipped apples; apricots, or plums (prunes); and/or dried fruit bits
  • 1/3  cup  coarsely chopped almonds, toasted
  •     Sliced banana (optional)

Directions

1. In 2-quart saucepan combine water and oats. Bring to boiling; reduce heat. Simmer, uncovered, 8 minutes (oats will not be tender). Remove from heat; transfer to mixing bowl. Cool 5 minutes. Stir in milk, yogurt, 2 tablespoons honey, apple pie spice, salt, and dried fruits. Cover; chill 12 hours or up to 3 days.


2. To serve*, heat oatmeal in saucepan over low heat 10 minutes. Stir in the remaining 1 tablespoon honey. Divide among serving bowls. Top with almonds and sliced banana. Makes 3-1/4 cups (5, 2/3-cup servings).


3. *Note: Oatmeal may be served at room temperature; let stand 15 minutes before serving.
so, selamat mencuba ye..UNTUK SEMUA


eh, dia ckp nak bagi bunga sekuntum..tp bukan petik tepi jalan daaa..


No comments: