Thursday, February 24, 2011

Diari FESYENISTA



Kerana terbaca tajuk tu la aku terbeli magazine INTREND  walaupn dh nak keluar keluaran March pon... Model muka depan tu sikit pn xmenarik minat aku, tp tajuk tu...DIARI FESYENISTA KISAH ORANG GILA LABEL...TAPI OPPSS!! KEPIT BEG TIRUAN.

Aku ni bukan la FESYENISTA sangat. Tapi aku dikelilingi ngan FESYENISTA, juga poser.. FESYENISTA yang aku suka sangat tengok, antara kawan2 aku tu nama dia JENNA.. Budak ni mmg cute sgt, cantik dan gedyks..sesuai ngan pembawaan dia.. Seriously mmg cantik dia nie. Aku kenal masa aku kerja sebagai Property Consultant di Astana Asas Sdn.Bhd.. Dia plak wat graphic kat company tu.. Dia lulusan UPM, mmg creative la.. Kebanyakkan banner2 company ni dia yg design. Dan yang paling membanggakan bila dia terpilih mewakili company barunya (setelah berhenti di Astana Asas Sdn.Bhd sbb dpt better offer) ke London. WOW..London..




Tapi aku bukan nak cerita tentang Jenna, London atau UPM atau Property Consultant. Tapi aku agak tertarik dan bersetuju setelah membaca artikel tentang FESYENISTA ni.. Merujuk artikel ni, walaupn penulis masih tidak mampu memiliki tas-tas tangan berjenama, tetapi sikit pn dia x tertarik nak beli yang tiruan.

Katanya 'Hello! i don't do knock off'  'bagi lola, if i can't afford label mewah, baik sahaja beli down line atau tiada berjenama daripada beli yang palsu dan digelakkan semasa ke hulu hilir membeganya.'

Aku agak setuju dengan pendapat lola tu. Kalo dh xmampu, xperlulah beli yang tiruan. Baik beli yang xde jenama langsung. Still cantik n bole beli dalam kuantiti yang banyak. :) Mesti korang xpercaya statement aku nie kan? Memang la dulu aku mampu miliki LV dan GUCCI, even keychain pn GUCCI.. Sebab dulu sebulan gaji aku bersamaan setahun gaji di govt nie... Pulak tu masih single-mingle, dapat plak duduk rumah kat IOI RESORT (bos bayar..kekekekekek) so xde masalah la.. Tapi bila dh masuk kerja govt nie, perbelanjaan pn harus dikurangkan la. Kadang2 terliur gak bila lalu sebelah butik2 branded nie... Bila dh masuk govt, barulah aku tau susah senang bergaji kecik nak hidup di 'kota' nie.. Dulu masih x rasa sebab sebelum aku dilantik sebagai Manager di company bekas bos aku di KDN dulu, aku berkerja sebagai Property Consultant dan gaji hampir2 la nak cecah mcm keje dengan bekas bos KDN dulu...Hampir2 doww...n saving pn masih membukit...tidak terusik..
Sekarang semua tu mcm mimpi la.. Benda baik ni datang hanya sekali dalam seumur hidup. Betulla kata En.HAMED, xkan datang peluang kedua, yang buruk akan datang berkali2 dalam hidup kita.... Berbalik kepada artikel lola..



' Dalam ipod lola, beat lagu Fergie Labels or Love buat inspirasi kala jari lantas mencari kata-kata kunci yang sedap' (maksudnye lola nak bgtau semua pembaca yang dia ada ipod .. kekekeke.. amponzzz lola..kekekek) ' Would you spend on an expensive label walau sebenarnya hati xberapa suka hanya kerana mahu memiliki an expensive label di dalam gerobok? Atau kamu lebih rela berbelanja murah tapi kamu cukup sayang dan cherish barangan itu? '

Petikan ni pn aku setuju.. Walaupun beli barangan xberjenama, tp kadang2 barang tu kita sayang sangat, kita pakai, kita jaga... Aku bercakap pn melalui pengalaman la.. Bli beg beribu2 pn hati xsenang. Terbiar kat rumah, bila kawan2 pegang pn takut rosak, takut kotor.... kekeke...fobia dengan kotoran...

Kata lola lagi ' Ayuh bangkit! Usah menjadi poser, kalau xmampu janganlah tergamak hadir dengan yang tiruan, tak sedaplah mata, sakit.'  'Please! You're such a poser.'

Kalo ada yang teringin baca artikel lola tu leh la beli magazine INTREND keluaran Ferbuary 2011 about FESYENISTA...

* thanks Jenna sebab menghalalkan those photo..:p FESYENISTA...FESYENISTA...FESYENISTA...FESYENISTA...FESYENISTA.FESYENISTA...














Wednesday, February 23, 2011

Antara Hati dan Akal

Kadang-kadang hati terdetik...ada something wrong somewhere. Tp akal cuba menafikan apa yang hati rasa. Tp selalunya hati xpernah menipu. Cuma akal je yang xdapat menerima bisik kata hati.

Kadang-kadang hati kuat mengatakan akan berlaku sesuatu, tp akal sering menyangkal.

Al~Kisah, i meet someone 2 years ago. Permulaan yg penuh tanda tanya, terlalu banyak persoalan kerana segalanya meragukan tentang si DIA. Kata nya family punya bisnes Chemical. Ayahnya seorang bussinessman. Memang DIA punya kereta berlogo H..tetapi setiap kali keluar, dia xpernah settlekan bil mkn, minum, minyak, tol...semua keluar dr purse GUCCI nie hah. Hati kuat mengatakan dia menipu, tetapi akal xsetuju dgn kata2 hati. Akal hanya melihat luaran, tetapi hati? Setelah berkawan, dalam masa mengenali hati masing2, semakin kuat hati berbisik ' betul ka apa yg dia ckp?, betul ke apa yg dia wat?, betul ke apa yg aku fikirkan??'

Tp xpe la, tu semua cerita lama. Dan aku yg MENINGGALKAN dia. Apa pn, hidup xkn berkat dan senang dengan hasil titik peluh org lain. DiULANGI semula, MENINGGALKAN DIA. Jadi agak2 la bila berbicara tu, bukan main bercerita ngan orang sekeliling kononnya dia yang 'blah'...haisshhh..Kalau la kete, pagar, sliding door, postbox kat rumah ni leh berbicara, dh lama diorg jadi saksi kejadian malam bersejarah tu..Malam tu aku punya kekuatan utk tidak sekali-kali tunduk ngan pujuk rayu lelaki. Tidak sekali2 percaya ngan air mata lelaki. Yang merayu2 supaya aku tidak meninggalkan nyer...melutut dan memegang kaki supaya aku terima dia semula? (ko biar betol? nk terima ko semula? setelah segala buruk terpalit kat nama ROZLIN SHARINA ROSEDI? biar betol? setelah segala keburukan datangnya dari ko? setelah beribu-ribu duit aku terbuang mcm tu je? setelah masa aku terbuang mcm tu je?) Jadi setelah aku membatu seperti BATU depan rumah aku tu, dia bengang, hempas pagar rumah smpi calar kete aku tu.. Nasib kat bumper je kene..Masa tu bulan sedang mengambang tapi aku masih boleh mendengar kicauan burung, menghirup udara segar, dan nmpk sinar mentari yang indah walaupon masa tu MALAM!!..hahahah...

Dan yang pasti hidup nya xpernah aman.. Semuanya terserah kepada tuhan utk wat 'kira-kira'.. Aku ni manusia biasa tanpa 'special power' pown. Ya Allah, kau saja yang berkuasa untuk membalas, siapa lah aku, hambamu yang hina lg serba kekurangan. AMIN

Blog ni dh lama draf, tp tak berkesempatan nak post sbb nak upload gmbar GUCCI...kekeke... alolololo...tomeyy nyer GUCCI akuuu....




Its now 11.38am, 23 February 2011 just a few day of 28th...Ada apa dengan 28 haribulan?... TUNGGuuuuuuuuuuuuuu...........





CreaMed 'SPINACH' heheheh..baru betoii

Dengar spinach je mesti ramai yang menjuihkan bibir. Haha..sayur yang xdigemari ramai tetapi mempunyai banyak khasiat. Masa kecik2 dolu pn aku bukan suka sgt pown mkn sayur nie. Bukan sayur je, tp aku mmg ssh nak mkn kecuali chikedees (perkataan yg dh lama xsebut nie) atau masa kat JB dulu kami panggil jajan.

Bayam merupakan tumbuhan dalam kelas sayuran. Ia merupakan tanaman yang banyak dijual dipasar. Terdapat juga jenis bayam hijau dan bayam merah. Bayam ini adalah dari gen Amaranthus dan merupakan sayuran daun. Adalah sejenis sayuran hijau yang kaya dengan vitamin A, C dan E serta zat besi seperti fosforus, besi, sodium potasium, magnasium mangan dan zink.

Bayam dipercayai memberi khasiat kepada kanak-kanak, ibu yang menyusu dan pesakit yang mengidap demam panas, kurang darah, mengalami pendarahan dan mereka yang menghadapi masalah ginjal. Bayam tua yang direbus dan diminum dapat membaiki kualiti penglihatan dan memperkuatkan fungsi hati. Bayam kaya dengan zat mineral seperti kalsium, zat besi & kalium. Bayam cukup turut kaya dengan sumber vitamin C & Beta Karotena.

Semalam, aku dh try masak bayam ngan resepi sendiri..Sedapp..so, nak share la ngan kwn2 sbb kat fb ramai yang xcaya kebolehan bakat aku nie..akekekekekke

Bahan2 :

3 ulas                   bwg putih (dicincang)
1/2 biji                  bwg besar (bwg benggala la best, cincang gak)
1 1/2 sudu besar   butter (planta pn bole)
1/4 sudu teh         serbuk nutmeg
1/4 sudu teh         serbuk black pepper
1 cawan whipping cream (ni part paling best n yg wat rasa dia sedap)
sedikit garam

1.     Celur bayam dalam air mendidih dengan sedikit garam, kemudian toskan
2.     Panaskan kuali, masuk butter (tggu cair) , masukkan bwg putih, bwg besar, serbuk nutmeg,    black pepper, kacau
3.     Pastu masukan 1 cawan whipping cream (mesti korang xcaya kan?)
4.     Masukan bayam yg dh celur dlm kuali td, gaul..tabur sedikit garam utk penambah rasa (planta dh masin kowt)
5.     Tadaaaaaaa..dh siap..sedap.Try la

*Serious sedap, simple, masak xsampai 5 minit..

So, kepada yang memperlekehkan kebolehan aku memasak tu, sila la pergi mana2 bangunan yang lebih 50 tingkat, masuk lift, tekan tingkat 56, kuar, cari koridor, pastu terjun...hahahahhahaha

Ermm..korang perasan x ada ikan kat column belah kanan blog nie?...Pheww...berjam2 belajar nak upload benda tu..blaja ngan MAMA ZETTY.. Bila dh siap, rupenyer senang bangett. Terima kasih daun keladi ye mama...Mama pn ada blog gak..cantik blog dia. Tu yang mintak khidmat nasihat mama tu...kagum sejenak..akekekekek....Smlm pn dh try upload hamster, tp xberapa cantik la..ikan ni nmpk live cikit. Jap lagi nak upload gambar2 mlm td wat Hot Mocha ngan sos coklat mkn ngan pisang n strawberry...sooooooooooo yummy la...

dah masuk semua bahan, kacau smpi masak la..tu je, senang kan?


~sementara tunggu coklat masak, xde keje namenyer~

Tadaaaa..siap sudah

Gambar hot mocha xde la..tp leh bagi resepi..guna coklat sos yg sama..cuma tambah low fat milk, sedikit nescafe..Rasa dia sebijik little jane yg aku minum kat Chocolate Lounge. Tp yg x sihat tu bila smlm panas n dahaga sgt, dh lama pose minum air2 manis ni, tp smlm xleh blah la, panas, terpaksa minum coke setin..ok..after this, kne lempar jauh2 benda2 xsihat nie..akekekke

"ada apa dengan tarikh 28 february?"

Monday, February 21, 2011

Kamera MAHEII - Part 2

Seperti yang di janjikan, sambungan dari cite mmber beli kamera mahal tu..Ingat lagi x? hujung2 ni nnti nak masukkan gmbr tuan punya kamera ye..tungguuuuu....

So, lepas lepak2 tengok E6 kat Cocobanana, we all decided nak survey Borneo Rainforest jap tengok band apa perform kat sana...OTW g sana, mcm2 la post kami..bila tengok balik gmbr2 ni dalam kereta, kami tergelak sendiri. Kelakar, mcm budak 'happy go lucky'...mcm xde masalah, mcm xcukup umur..padahal??!!...masalah berlambak2...xtau nak kambus katne masalah tu..:p Seperti biasa, tuan punya kamera la yg amik gmbr kami. Konon nak tunjuk bakat la?.. Hampeh..

Errr..Sebelum terlupa, Jue, kawan aku masa study kat UUM dulu soh aku send kat dia resepi Red Velvet Cup Cake

Ingredients


  • 3 eggs
  • 3/4 cup butter
  • 3 cups all-purpose flour
  • 2 tsp. unsweetened cocoa powder
  • 2-1/4 cups sugar
  • 1-1/2 tsp. vanilla
  • 1 1-oz. bottle red food coloring (2 Tbsp.)
  • 1-1/2 cups buttermilk
  • 1-1/2 tsp. baking soda
  • 1-1/2 tsp. vinegar
  • Small chocolate heart-shaped cookies (optional)
  • Powdered sugar (optional)

Directions

  1. Let eggs and butter stand 30 minutes. Preheat oven to 350 degrees F. Line 28 2-1/2-inch cupcake pans with paper liners; set aside.
  2. In medium bowl combine flour, cocoa powder, and 3/4 tsp. salt; set aside. In large mixing bowl beat butter on medium-high 30 seconds. Add sugar and vanilla; beat until combined. One at a time, add eggs; beat on medium after each. Beat in food coloring on low.
  3. Alternately add flour mixture and buttermilk to egg mixture; beat on low to medium sped after each just until combined. Stir together baking soda and vinegar. Add to batter; beat just until combined.
  4. Spoon batter into prepared pans, filling each about two-thirds full. Bake 15 to 17 minutes. Cool in pan on wire rack for 5 minutes. Remove from pans. Cool completely. Top with small chocolate cookies, if desired. Dust with powdered sugar. Makes 28 servings.

So, aku dh penuhi permintaan dia, jadi, rajin2 la wat ye kak JU? Dah wat tu, jgn lupe anta kat rumah aku skali yek?yek?yek? Nama dia bukan JU - ON..ok?, tp Julita Abel...ok? Dulu masa aku wat BBA kat UUM, dari first sem smpi sem 4 kami ni berjiran..Syok berjiran ngan dia, sbb dia baik sgt. Sebab tu sayang kalo lost contact ngan dia..Masa first sem aku dapat tempat di Kolej Telekom..hik.hik... Terus terang cakap kolej tu buruk sgt n takut nak duduk sbb mcm haunted je. Pastu masuk sem 3-4 je terus dapat Kolej Bukit Kachi. Kolej ni terletak di luar kampus UUM, tp kolej ni baru cantik n still wangi..Dah la tu, kami dapat bilik sebelah menyebelah kat tingkat 4 plak tu..pastu plak kami senior kat situ...memang riuh sekampung la aras 4 kolej bukit kachi 1...


 ~yeah, my bff~
                                                                       candid
                                                               penat berjalan
                                                                 xde keje nieee...
~lalalalala..~

ni la tuan punya kamera.. masih single..ada yg berkenan?

Dulu, kini dan selamanya tetap sama....apa yg sama? hanya aku je yang tahu...hihihihi... Actually tuhan je yang tahu sbb dia Master of the universe nyer.

Eh, tp kalo ada sesiapa yang berkenan ngan tuan punya kamera ni leh la send resume kat aku dulu yer..biar aku tapis dlu bakal gf nyer..sbb xsanggup aku tgk dia kecewa lg..:p Peace!








Friday, February 18, 2011

~4 jam bersama KAMERA baru yang MAHEII..heheheh~

Good Morning, skrg ni dh pukul 9.30am. Tgh pening memikirkan apa nak present utk petang ni sebagai assistant of the day for 18 February 2011..Kalo fikir2 balik mcm budak sekolah plak, hari2 ada perhimpunan. Beratur, bacaan doa, pengumuman, presentation...adoiiiilaaa...tolong laaa... Ini la salah 1 sbb aku nak kuar dr jabatan ni. :p

Entry yang lepas ada aku sebutkan tentang seorang kawan yang baru memiliki kamera MAHEII... Mahal kamera tu, tp berbaloi, gmbar dia cantik, bole digunakan ikut kreativiti sendiri.. Saya sendiri telah mencuba untuk mengasah bakat yang xpernah terpendam pown...saja gali sendiri n cari bakat, ada x dalam diri?..hihihih..hihihihihiihhiih
                                                                   Raindrop

Masa ni kat sunway, hujan lebat sgt, so konon nak try bakat yg xde nie, try 2 focus on raindrop.. Bangga gila dpt amik gambar ni, tp xde motif pon, sekadar mencuba. bila tunjuk kat mmbr (tuan punya camera) tergelak2 dia. Elehh!!, dia pn bukan terrer sgt pownn. :p

Ni gmbr turtle yang ada dlm kete. Actually turtle ni tmpt simpan CD.. Amat berbakti pada aku sbb almost 4 years dia ddk kat atas dashboard tu, xkira siang ke, mlm ke, hujan ke...

'setiaku di sini'

kekekek.... Sebab hujan terlalu lebat, kami masuk Sunway Pyramid utk alas perut. Jalan punya jalan, kami sepakat nak having 'tea tarik session' kat CHOCOLATE lounge. Lagi pn aku kalah betting bola ngan tuan punya kamera maheii..k...so, dia bole oder apa dia suka or teringin nak makan.


                   baru je duduk, dh kne snap gmbr, nmpknya tuan kamera dh xsabar nak tunjuk skill
                                       *jgn ah, malu la..harini BAD HAIR DAY la broooo~
                                              Just focus @ the yummy LITTLE JANE


Limau
                                                       *Strawberry..i loike~*
                                                       Dipping sauce..\\yeay//

Kalo ada yang terliur, bole lah mencuba di Chocolate Lounge yang terletak di Sunway Pyramid, berdekatan tmpt ice skating. Yang aku dh try tu *Love Affair* iaitu buah-buahan segar seperti strawberry, kiwi, limau dan pisang di cicah dengan chocolate ..Sedapp.. nikmat gila bagi penggemar coklat. Yang air coklat dalam cup cute miut tu nama dia *Little Jane*..Sebenarnya bnyk lagi makanan berunsurkan coklat yang ada kat Chocolate Lounge, tp aku x berkesempatan nak try semua.

Lepas makan-makan, jalan-jalan, nak wat site seeing or known as window shopping..hehehe..aktiviti yg bole memakan masa berjam2...
                                                Gambar candid nie..Gatai ko kan nan?
Pastu kami continue our journey (konon la) to Cocobanana.. Nak tgk E6.. yeyeyeye.. nak tgk E6..yeyeye. Ina masa ni xsampai lagi, sbb dia sibok berSALSA kat gym dia.. Sabau je

 

                                                            ina smpi2 je trus posing


will be continue......PART 2

Thursday, February 17, 2011

sEMUA tU tAkDIR TUHAN tENtUKAN~bERsABaRLah wAHAI tEMAN

Harini mengantok sangat kat office, smlm pg tgk E6 kat cocobanana, kebetulan seorang kawan lama baru beli camera maheii...so, dia nak test2 n mntk i jd model FREE of CHARGE..kekekeke..

Last week, i'd received a call from my friend. She said she @ the hospital cos of minor strok (maybe) or high blood pressure (maybe). Patut la dari pagi dok email2 dia xbalas. Slalu kami boring2 dok email cite lawak2 or tanya khabar masing2. Yang kelakar tu office dia kat tingkat 6 (bhgn tatatertib) je, aku lak kat tingkat 1 (bhgn service)... bukan la jauh sgt, tp sbb masing2 ada kerja masing2 dan perlu ada di tempat masing2, sbb tu la ssh nak jmpa, jadi untuk mengeratkan persahabatan kami sejak setahun lepas, kami berEMAIL-emailan di tmpt masing2..hihihi..

Tak pe la sahabat, banyak-banyak kan lah berdoa minta pertolongan ALLAH, semoga semuanya berjalan dengan lancar. Rajin2 pegi fisioterapi n mkn ubat yang doktor bagi tu yekk. Setelah seminggu MC, dia dtg kerja seperti biasa. Dan agak terharu bila dia yang turun ke bawah (tingkat 1) untuk melawat aku yg sihat nie...:') (thanks)..Tgk keadaan dia mmg agak teruk la, tp belum parah lagi. Susah nak bercakap dan kelopak mata belah kanan agak lambat berkelip dari belah kiri.

Doktor sarankan dia supaya kunyah chewing gum belah kanan selalu utk pulihkan otot muka belah kanan..Sabar tau wak...ikut je ckp doktor..Kita pn kne ikhtiar gak...

So, atas dasar sahabat, saya sediakan 1 resepi utk sahabat saya tu..Mungkin dia membaca blog ni, jadi, kalo ada masa tu try la resepi ni..Yang lain pon bole mencuba gak. Semua tau kan khasiat OAT?

 SWISS OATMEAL
Swiss Oatmeal

Ingredients

  • 1-1/2  cups  water
  • 3/4  cup  steel-cut oats
  • 3/4  cup  fat-free milk
  • 1  6-oz. carton  plain low-fat yogurt
  • 3  Tbsp.  honey
  • 1/4  tsp.  apple pie or pumpkin pie spice
  • 1/8  teaspoon  salt
  • 1/2  cup  assorted dried fruit, such as cranberries; blueberries; snipped apples; apricots, or plums (prunes); and/or dried fruit bits
  • 1/3  cup  coarsely chopped almonds, toasted
  •     Sliced banana (optional)

Directions

1. In 2-quart saucepan combine water and oats. Bring to boiling; reduce heat. Simmer, uncovered, 8 minutes (oats will not be tender). Remove from heat; transfer to mixing bowl. Cool 5 minutes. Stir in milk, yogurt, 2 tablespoons honey, apple pie spice, salt, and dried fruits. Cover; chill 12 hours or up to 3 days.


2. To serve*, heat oatmeal in saucepan over low heat 10 minutes. Stir in the remaining 1 tablespoon honey. Divide among serving bowls. Top with almonds and sliced banana. Makes 3-1/4 cups (5, 2/3-cup servings).


3. *Note: Oatmeal may be served at room temperature; let stand 15 minutes before serving.
so, selamat mencuba ye..UNTUK SEMUA


eh, dia ckp nak bagi bunga sekuntum..tp bukan petik tepi jalan daaa..


Monday, February 14, 2011

~aDa ApA Dengan VALENTINE?~

Lagi beberapa minit lg menjelang 12am..

Orang cakap esok hari valentine..ada apa dgn valentine?? lagi2 bagi SINGLE MINGLE mcm aku nie? Memang teringin bunga, chocolate, teddy bear...tp, berangan je la kowt??

Dulu mungkin la, xberapa faham lg, tp bila usia semakin meningkat dewasa nie, bagi aku benda2 tu semua APAADAHAL Bukan bunga yg di ingin kan, bukan chocolate yang di idam kan tetapi cukup la sekadar KEIKHLASAN, KETULUSAN sekeping hati yang suci...:')

Bukan senang nak jumpa orang yang betul-betul ikhlas sayang kat kita. Kebanyakan yang aku lihat dr pengalaman kawan-kawan yang ada, ramai yang ingin mengambil kesempatan. Menumpang kesenangan pasangan dan dalam masa yang sama nak 'mengetuk' pasangan. Bagi aku, spesis lelaki mcmni xlayak jadi manusia la, baik jd haiwan atau dalam bahasa kasar dia 'binatang'.

So, di hari Valentine yang akan menjelang beberapa minit lagi, apa yang aku harapkan ialah aku ditemukan dengan orang yang betul-betul IKHLAS dan jujur dengan aku. Dan aku doa kan kawan2 yang lain pn jmpa pasangan yg baik2. Sunyi sebenarnya bila xde pasangan hidup nie. Setiap makhluk Allah jadikan berpasang-pasangan. Jadi, aku hanya berserah dan percayakan janji Allah itu. Semoga pasangan aku tu masih hidup..hikhikhikhik...Where r u darling? are u lost?

Tepat 12am, 14 February 2011-Posted-

Wednesday, February 9, 2011

Teringin leww~awww!!

9 February 2011, 2.10pm

After lunch, panas sgt. Balik bagi kitten susu jap. Ni la rutin harian sejak seminggu lalu. Setiap time lunch hour je, berlari balik bg kucin susu. Pastu tido zzZzz jap, mkn n cpt2 masuk office balik. Nak kata KJG-Putrajaya tu dekat, xde la dekat sgt. Tapi seronok tgk anak2 kucing tu. Jaga diorg dari kecik lg. Kesian, mak dia tggl diorg kat dalam post box rumah. So, agak senang la kalo nak wat ic utk diorg nnti. kekekekek...sbb leh letak alamat rmh.

Erm, sejak beberapa minggu nie, sangat2 teringin nak wat cup cake sendiri. Sepanjang hidup ni, xpernah sekali pn mama ajar cmne nk wat kek. :'(

Apa yang aku tau selama ni semuanya aku belajar sendiri.. Tp bab mengemas n kebersihan tu mmg mama ajar n didik dari kecik lg. Sbb masa kecik aku selalu sakit2 terutamanya allergic yang teruk bila salah makan or tempat berhabuk or main kotor (pasir n what so eva)

Pantang mama kalo lepas makan or minum xbuang sisa makanan dalam tong sampah n xcuci pinggan mkn sendiri. Benda ni dari aku tadika lg mama didik aku. So, no wonder la bila aku dpt housemate yang pemalas n pengotor aku seperti nak lari rumah je rasa, walaupon rmh tu rumah aku, dan org tu menumpang je. Dh terbiasa, lepas masak dan makan je, kemas dapur, buang sisa makanan dalam tong sampah, cuci pinggan, mop lantai, lap2 minyak yg sticky micky tu, yg penting dapur sentiasa bersih n wangi.

Sekarang baru aku tau nape mama selalu membebel pasal benda2 ni semua. Dan aku sendiri rimas ddk dgn org yg pemalas dan pengotor mcm tu..Aku xpasti sama ada aku OVER atau apa, tp itu lah aku. Didikan masa kecik..

Berbalik citer teringin nie, aku betul2 teringin wat cup cake sendiri.. serious..uWaaaa..dunno where 2 start with??!!...Mama ckp kalo nak belajar, balik la AS, dia tlg ajar kan..ala mama, malas ah nak balik AS, jauh la, cuti pn bukan dapat lama2 pown..wat penat je

Kalo nak wat cup cake, kene ada oven, peralatan wat kek kan?...resepi dh cari..Dan untuk pengetahuan semua, ada 1 benda yg aku teringin nak wat untuk kali pertama,  Red Velvet Cupcakes ..Alaaa...ada saper2 leh ajar tak?...

Bday nak dekat nie, kalo ada yg sudi bg hadiah oven (walaupon yg kecik) jadi la..nak wat cup cakeeeeeeeee nieeee.....


                                       Red Velvet Cupcakes comeii kan??!!

xpe..xpe..nnti kalo cukup peralatan, dh pandai buat, nnti bg semua rasa..hihihihihi.. comeii gila cup cake nie..soB..Sob..sOb....













Friday, February 4, 2011

1st Day of CNY yg membosankan

Huwarghhhhh....bosan btol hrni, bangun pon lewat..cececeh..mentang2 coti CNY..
bangun je, haruslah on9 FB dlu..tgk gmbr kwn2...komen sana sini..pastu tido balik
Kul 4pm baru mandi, siap2 nak cari mkn, perut plak xberenti berbunyi.gRRRrr... Mandi, shampooing, scrubbing..hik*hik*hik..(ni dh masuk zone 18SG)..stop..CUT..lepas mandi,siap2 wearing jeans kesayangan Guess padanan with t-shirt AX (hadiah bday 2 tahun lepas dari my BFF amie)
Pusing2 xtau nak g mana, pg la MINES...jadi la..dh masuk parking perut makin pedih mencucuk, so jeling la jam kat dashboard aikkk??! dah kul 7pm? patut la lapo semacam je. Dh masuk mines tgk bnyk kedai yg tutup sempena CNY. Bosan nyerrr..nk cuci mata pown xbersih nie sbb kedai bnyk tutup. Tiba2 teringat dh 3-4 hari mengidam nak mkn kek...so...laju je kaki melangkah ke???....teka kt mana?...seperti beruang kelaparan madu gamaknyer.


Merah itew menawan
Secret place for hungry bear




Sekarang anda tau di mana tempat ini? Ni la tmpt nk cari kek yang sedap2 dgn harga yg berpatutan. Gmbr2 nie terhasil sbb lama tggu oder..xleh ddk diam..anak2 cacing dlm perut pun dh wat band sendiri, bukan main lagu hard rock lagi tp lagu hard core...aduhh..sabar ye yayang...




Finally my 'imsointochocolatecakewithvanillaicecream' pn sampai...sejuk perut...sementara smpi main course, alas pewut dlu..Lepas mkn rsa mcm nk pusing2 dlu utk puaskan hati.lalalalala~

Dh bosan tgk kedai semua tutup, so, balik la.Jalan laju2 pg kat kete sbb sunyi la parking dia, org pn xramai. Bila dh kuar dr mines igt nak ikut jalan short cut utk balik rmh, tp bole plak singgah carefour balakong, nk cr legging yg cute2..tgh jln nak masuk tu, nmpk kat luar bazar Thailand mari..wahh!! syiokkk..nk mkn, nk mkn, nk mkn lg..nk mkn somtam la, seingat lyn, somtam tersedap yg pernah mkn dlu, masa g bangkok ngan papa. Tepi2 jalan je dia jual somtam, tp ya AMPUNNNN...sedapppp. Tp somtam yg kat carefour ni kureng ckit la..xberapa sedap..tp xpe la, belasah je la..


nampak menarik, tp kurengggg

walauponnnn kureng menarik, belasah je la..


Okey la, it's now 3.09am, will continue 2moro..mata pn dh kuyu je nie. Eh, tp sblm tu, nk minta maaf ngan abang Kinar sebab xdapat datang Thai Club td, sbb baby ferarri i something wrong la bang..igt nk balik rmh pakai legging baru bli tu, tp bila start kete je xhidup, fius problem i guess.. minta maaf sgt2 ye?ye?ye?...ada bli kek ke utk lyn? xpe, esok pagi2 lyn bangun trus cr abang ye? Minta maaf sgt2...rsa bersalah sbb dh janji..adoiiiilaaaaaa....k la, nanite all, muachh...*











Wednesday, February 2, 2011

Hello There! It's Me...

Assalammualaikum W.B.T

Hi semua, im new with all this..but i'll try my best untuk blog selalu....
Well, agak 'kayu' gak la nak start, i agak terpanggil nak start hrni sbb agak 'percuma' (free) kat office memandangkan esok cuti CNY jd ramai yang bercuti2 malaysia..haihhh...sedih gak xdpt cuti sbb terpaksa mengCOVER kwn2 yg cuti..yela kan..nak wat cmne, i ni xkawin lg, xde husband, xde anak untuk diuruskan..kampung plak dekat sgt kowt dgn Putrajaya nie...xtau la, maybe geografi En.W ni kureng kot??!..PUTRAJAYA-PERLIS bagi dia maybe makan masa 2 jam kowt..sob.sob.sob..:'(
xdpt la jmpa papa...bukan selalu dia balik dr Songkhla..tp xpe la, mungkin En.W nak calonkan i as a pekerja cemerlang bulan 2 nie..harharharharharhar..perasan je la CIK SHARINE DE COSTA oii....sedar ckit, awak tu kambeng itam je kat opis nie..huuuu~....


ni la my keSAYANGan..DADDY ROSEDI..ni masa dia kat office TRANS-THAI (PETRONAS) di Songkhla...handsome kan?..hihihihihi


aikk??...pejam celik pejam celik dh kul 12.30pm...standby nak g lunch dh nie...nak makan ape ye hrni?..rsa mcm nak mkn nasi kukus ayam dara yg kat bangi tu..yuMMy tau..try la...RM5 sebungkus..mkn sekali pasti nak lagi...hik.hik.hik

Ermmm..cite pasal DADDY je ke?...pasal MUmmY xnk cite ke? sat lg kang ada yg kecik ati...ishhkk...xcium bau syurga plak i nanti..
Nak upload gmbr mummy jap ek...WAIT...




ni la my MUMMY..yg mana 1??!! teka la..hihihihi...mummy yg 2nd from your left hand, yg free hair tu, yg pkai sunglass tu, yg baju grey tu...tu la BOSs Besar kt rumah..hahahahah...ni masa dia kat Beijing, China tahun ? xigt la..sbb dh lama sgt..sowiee~ bersama kwn IPK shah alam

So, i think that's all for now cos it's almost 1pm, time for my breakfast+lunch...will continue later ya..c yaa!!